Po opozorilih Nata: Ruski predlog za revizijo morske meje umaknjen

Predlog ruskega obrambnega ministrstva za revizijo ruske morske meje v vzhodnem Baltskem morju je bil v sredo umaknjen z uradnega portala. Predlog je povzročil zmedo in zaskrbljenost med članicami Nata, kot so Finska, Švedska, Litva in Estonija.

V uradnem sporočilu obrambnega ministrstva je bilo navedeno, da so pri sovjetski meritvi meje iz leta 1985 uporabili pomorske karte iz sredine 20. stoletja, ki ne ustrezajo sodobnejšim kartografskim koordinatam. Kljub temu je bil predlog za revizijo morske meje v sredo odstranjen s portala, kjer je bil sprva objavljen. V sporočilu je bilo preprosto zapisano: “Osnutek je izbrisan,” brez nadaljnje razlage. Ministrstvo za obrambo se na prošnjo za komentar ni odzvalo.

Iz prvotnega osnutka odloka ni bilo jasno, kako bi se meja lahko prilagodila in ali je bilo posvetovanje z drugimi državami ob Baltskem morju izvedeno. Reakcije držav članic Nata so bile odločne.

Švedski premier Ulf Kristersson je za tiskovno agencijo TT dejal: “Rusija se ne more enostransko odločiti za nove meje.” Finski predsednik Alexander Stubb je izjavil, da Rusija ni bila v stiku, in dodal: “Finska deluje kot vedno: mirno in na podlagi dejstev.”

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je predlog označil za “očitno stopnjevanje” proti vojaškemu zavezništvu Nato in Evropski uniji. Dejal je, da se je treba “odzvati z ustrezno odločnim odzivom.” Estonski zunanji minister Margus Tsahkna je idejo označil za absurdno in v komentarju za Reuters dodal: “Ni mogoče izključiti, da je poročilo poskus sejanja zmede.”

Odstranitev predloga z uradnega portala nakazuje na morebitno preusmeritev ruske strategije glede morskih meja v Baltskem morju, kar bo nadalje pod drobnogledom mednarodne skupnosti in sosednjih držav.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay