Pionirski preboj: Ustvarjeni prvi umetni testisi

V novi znanstveni prelomnici so raziskovalci iz Izraela uspeli vzgojiti organoidne testise, kar predstavlja pomemben korak naprej v boju proti moški neplodnosti. Ta dosežek odpira nova vrata za raziskave in možnosti zdravljenja za moške, ki se soočajo s težavami s plodnostjo.

Znanstveniki na Univerzi Bar Ilhan, pod vodstvom dr. Nitzan Gonena, so objavili svoje revolucionarne rezultate v International Journal of Biological Sciences. Raziskava je pokazala uspešno ustvarjanje miniaturnih umetnih testisov iz mišjega tkiva, ki posnemajo naravne lastnosti človeških mod z visoko stopnjo natančnosti. Ta dosežek predstavlja pomemben napredek v razumevanju delovanja testisov in razvoja moških spolnih značilnosti.

Kaj so organoidi?

Organoidi, ki so miniaturne različice organov, gojene v laboratoriju, ponujajo globlje vpoglede v delovanje in odzive organov, kot so jih prej omogočali samo dvodimenzionalni celični vzorci. Testikularni organoidi, ustvarjeni iz embrionalnih in neonatalnih mišjih testisov, natančno posnemajo značilnosti testisov in vivo, kar predstavlja obetavno platformo za nadaljnje raziskave.

Eden glavnih izzivov pri razvoju organoidov je omogočanje pretoka krvi v in iz njih. V tej študiji so znanstveniki ugotovili, da so se organoidi po devetih tednih zrušili, kar kaže na potrebo po nadaljnjem razvoju vaskularizacije, da bi podprli dolgoročno preživetje in funkcionalnost organoidov.

Poleg pomembnih implikacij za razumevanje biologije testisov in razvoj terapevtskih pristopov za zdravljenje moške neplodnosti, lahko ta raziskava odpre pot za proizvodnjo sperme v laboratoriju. To bi lahko imelo pomembne posledice za moške, ki so postali neplodni kot posledica zdravljenja raka, kot so kemoterapija ali obsevanje, ki v tretjini primerov povzroči neplodnost.

V preteklosti so se znanstveniki zanašali na poenostavljene dvodimenzionalne celične kulture za medicinske raziskave, ki pa ne morejo posnemati zapletene tridimenzionalne arhitekture in medceličnih interakcij, ki so ključne za razumevanje delovanja organov in bolezni. Razvoj organoidov, kot so tisti za pljuča, ledvice, jetra in črevesje, ter zdaj testisi, pomeni pomemben napredek v biomedicinski znanosti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik