Pariz: Študenti v znak solidarnosti s Palestinci zasedli Sciences Po

V petek je znatno število študentov zavzelo glavno stavbo kampusa Sciences Po, medtem ko jih je desetine blokiralo vhod, ko so se propalestinski protesti razširili na ugledno francosko univerzo. Zaradi protestov, ki so jih navdihnili podobni solidarnostni tabori na kampusih v ZDA, so bila vsa predavanja prestavljena na splet.

Protesti so se začeli po policijskem zatrtju ločenih demonstracij v amfiteatru univerze na začetku tedna. Demonstranti so z zabojniki za smeti, lesenimi ploščami in kolesi zablokirali vhod, ob tem pa skandirali gesla in razkazovali transparente z napisom “Vsi smo Palestinci”, s čimer so se uprli avtoritetam kampusa.

Do eskalacije je prišlo le dva dni po tem, ko je študentska skupnost obtožila upravo, da je na njihove vrstnike poklicala policijo med začetno zasedbo, ki je vključevala več kot 100 protestnikov v amfiteatru. Čeprav se je večina protestnikov po pogovoru z vodstvom univerze strinjala z odhodom, je majhna skupina ostala in so jih kasneje nasilno odstranili policisti.

Pogajanja

Sciences Po, zibelka francoskega vodstva in politike, je obsodila motnje, ki so, po njihovem mnenju, ovirale pravilno delovanje ustanove in nepravično vplivale na študente, fakulteto in osebje. Poroča se, da v zasedeni stavbi ostaja približno 60 protestnikov, medtem ko se uprava pogaja s študentsko delegacijo, da bi z dialogom našli rešitev situacije.

Val protestov je odmeva dejanj, ki so jih videli na ameriških kampusih, kot je Univerza Columbia v New Yorku, kjer so podobni protesti še vedno aktivni. Po ZDA je bilo aretiranih na stotine študentov in celo nekaj profesorjev, občasno prihaja do spopadov s policijo. Uradniki Columbie raziskujejo alternative, če pogajanja ne bodo uspešna, v nasprotju z drugimi ustanovami, ki so hitro poklicale organe pregona, da zatrejo proteste.

Louise, protestnica na Sciences Po, je izrazila, da so njihova dejanja navdihnila protesti na Univerzi Columbia in drugih ameriških kampusih, vendar je poudarila, da je njihova solidarnost predvsem s palestinskim ljudstvom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik