Papež Frančišek: Ukrajina bi morala uporabiti “pogum bele zastave”

V nedavnem intervjuju za švicarsko televizijo RSI je papež Frančišek izrazil mnenje, da bi morala Ukrajina uporabiti “pogum bele zastave” in se pogajati za konec vojne z Rusijo. V pogovoru, ki je bil posnet prejšnji mesec, je papež Frančišek komentiral različna mnenja o situaciji v Ukrajini, vključno z idejami, da bi se Ukrajina morala umakniti in tako priznati poraz, ali pa da bi takšna poteza legitimizirala agresorja.

Frančišek je poudaril pomen pogajanj, zlasti ko se država znajde v situaciji, ko “ne gre dobro”. Poudaril je, da je treba imeti pogum za pogajanja, tudi če se zdi, da je situacija porazna. Ta komentar je prišel v luči njegovih predhodnih pozivov k dialogu, vendar je prvič uporabil izraze kot sta “bela zastava” in “poražen” v kontekstu ukrajinske vojne.

Lansko leto je papež, v Kijev, Moskvo in Washington, v upanju, da bo spodbudil pogajanja, poslal mirovnega odposlanca, italijanskega kardinala Mattea Zuppija. Frančišek je izpostavil pomen pravočasnih pogajanj in iskanja posredniške države, med katerimi je omenil Turčijo, ki je ponudila svoje storitve.

Frančišek je kritiziral sram, ki bi ga lahko nekateri čutili ob ideji o pogajanjih, in poudaril težo nadaljevanja vojne z vprašanjem: “Toda s koliko mrtvimi se bo končala vojna?” Njegov poziv k neobsojanju pogajanj pred nadaljnjim poslabšanjem situacije odmeva skozi njegove številne pozive k podpori Ukrajini.

Komentarji papeža so prišli pred zadnjo ponudbo turškega predsednika Tayyipa Erdogana za organizacijo vrha med Ukrajino in Rusijo, ki bi potekal po srečanju z ukrajinskim predsednikom Zelenskim v Istanbulu. Zelenski je izjavil, da kljub želji po miru ne bo pristal na odstopanje od ozemlja, medtem ko Kremelj zavrača pogajanja pod pogoji, ki jih postavlja Kijev.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona