Ameriška vojska v Gazo pošilja humanitarno pomoč

Ameriško centralno poveljstvo (CENTCOM) je sporočilo, da je Ameriška vojska v Gazo poslala ladjo z namenom dostave humanitarne pomoči. Dejanje sledi obljubi predsednika Joeja Bidna, izrečeni nekaj dni prej, da bo ZDA zgradile začasni pomol za oskrbo oblegane enklave. Ladja general Frank S. Besson z logistično podporo je skupno bazo Langley-Eustis v Virginiji zapustila v “manj kot 36 ur po tem, ko je predsednik Biden napovedal zagotovitev humanitarne pomoči Gazi po morju.” Ladja prevaža opremo, potrebno za vzpostavitev začasnega pomola, ki bo omogočal dostavo vitalnih humanitarnih potrebščin v Gazo.

Poteza prihaja kot odgovor na četrtkov govor o stanju Unije predsednika Bidna, kjer je napovedal pomoč Gazi po petih mesecih od začetka izraelske ofenzive na ozkem pasu, ki je bil odziv na napad skrajnežev Hamasa. Po poročilu ZN je med 2,3 milijona Palestinci v Gazi nastopila vsesplošna lakota.

Zaradi pomanjkanja pristaniške infrastrukture v Gazi, ZDA nameravajo sprva uporabiti Ciper za varnostni pregled tovora, postopek, ki bo vključeval izraelske uradnike in s tem odpravil potrebo po varnostnih pregledih znotraj Gaze. To odločitev spremljajo težave pri dostavi pomoči prek kopenskih mejnih kontrolnih točk, saj je večina prebivalcev Gaze zdaj notranje razseljenih.

Odkar je Hamas leta 2007 prevzel nadzor nad Gazo, jo izraelska mornarica blokira, kar je močno omejilo dostavo pomoči po morju. Poslanstvo ameriške vojske je zato ključnega pomena za zagotavljanje nujno potrebnih zalog in opreme za prebivalce Gaze v tej humanitarni krizi.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Fotografija ameriške mornarice strokovnjaka za množične komunikacije 2. razreda Johna Strattona