Palestinski premier poziva k priznanju države Palestine in reformam za upravljanje Gaze

Palestinski premier Mohammad Mustafa je na novinarski konferenci poudaril, da palestinske oblasti izvajajo reforme za učinkovito upravljanje Gaze po vojni. Mustafa je dejal, da se njegova vlada pripravlja na prevzem nadzora nad vsemi palestinskimi ozemlji, vključno z Gazo.

Premier je več evropskih držav pozval, naj sledijo zgledu Irske, Španije in Norveške ter priznajo Palestino kot samostojno državo, kar vidi kot prvi korak k trajnemu miru v regiji. “Da bi pomagali našim ljudem v Gazi moramo delati hitro,” je poudaril Mustafa in dodal, “moramo se pripraviti na dan, ko bomo na oblasti v Gazi.”

Poudaril je pomembnost izgradnje državnih institucij in priprave jasnega načrta za upravljanje Gaze. “Priznanje države Palestine je ključno za izgradnjo trajnega miru – to je začetek uresničevanja miru, na katerega smo čakali 30 let,” je dejal Mustafa. Po njegovih besedah je polnopravno članstvo v Združenih narodih potrebno za ohranitev rešitve dveh držav in upanja na mir.

Španija bo vztrajala pri takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Španski zunanji minister Jose Manuel Albares je na konferenci obsodil poteze za “ustrahovanje” Španije po priznanju Palestine. Izrael je namreč napovedal prepoved dela španskih nevladnih organizacij na Zahodnem bregu. Albares je poudaril, da bo Španija še naprej vztrajala pri takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in omogočanju humanitarne pomoči.

Palestinski predsednik se je srečal tudi z norveškim zunanjim ministrom Espenom Barthom Eidejem, ki mu je formalno predal dokumente o priznanju palestinske države. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je obsodil napade na Zahodnem bregu in vojaško ofenzivo v Gazi ter opozoril na kritično stanje v regiji. “Situacije v Gazi ni mogoče opisati z besedami. Zasedeni Zahodni breg je na robu in vsak čas tvega eksplozijo,” je dejal Borrell.

V ponedeljek se bosta španska in irska vlada sestali s svojimi evropskimi kolegi v Bruslju, da bi pozvali druge države, naj sledijo njihovemu zgledu in priznajo Palestino.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Khaled6680