Ogorčenje v EU: Madžarski veto ovira vojaško podporo Ukrajini

Ministri za zunanje zadeve Evropske unije so ogorčeni zaradi dolgotrajnega veta Madžarske na vojaško pomoč Ukrajini, kar državam članicam preprečuje delno povračilo donacij. Gabrielius Landsbergis iz Litve je dejal, da je situacija “šla zelo, zelo daleč”. Blokada se je začela pred letom dni, ko je Budimpešta zavrnila odobritev 500-milijonske tranše v okviru Evropske mirovne pomoči (EPF). To orodje državam članicam omogoča delna povračila za vojaško opremo, poslano v Kijev. Spor se je zaostril po marčevskem dogovoru o dopolnitvi EPF z dodatnimi 5 milijardami evrov.

Veto Madžarske onemogoča napredek pri naslednjih 5 milijardah evrov, kar ovira pomoč EU. Posledično države prehajajo na bilateralne donacije, ki obidejo Bruselj. Zamude so postale zadrega za blok, medtem ko se Ukrajina spopada z novo ofenzivo ruskih čet.

Ruski zračni napadi na supermarket v Harkovu so v soboto ubili najmanj 16 ljudi, 65 je bilo ranjenih. Frustracija v EU narašča. Belgijska ministrica Hadja Lahbib je izjavila, da ne morejo sprejeti, da ena država blokira ključno pomoč Ukrajini. Estonski minister Margus Tsahkna je poudaril potrebo po prepričanju Madžarske, da odstrani blokado.

Sistematični pristop proti prizadevanjem EU v zunanjih zadevah

Litovski Landsbergis je obsodil madžarsko držo kot sistematičen pristop proti prizadevanjem EU v zunanjih zadevah. Premier Viktor Orbán kljubuje zahodnemu konsenzu z vodenjem Rusiji prijazne politike in zahtevanjem koncesij za omilitev sankcij.

Razlogi za madžarski veto so zmedli Bruselj. Budimpešta je najprej zavrnila odobritev 500 milijonov evrov zaradi uvrstitve madžarske banke OTP na ukrajinski črni seznam kot “mednarodnega sponzorja vojne”. Kljub odstranitvi banke s seznama, Madžarska vztraja pri vetu, zahteva dodatna jamstva, da nobeno drugo madžarsko podjetje ne bo uvrščeno na črni seznam.

Diplomate zdaj skrbi, da bi lahko oviranje EPF iztirilo nov sporazum o uporabi sredstev iz imobiliziranih ruskih premoženj, ki bi lahko zbrala med 2,5 in 3 milijarde evrov letno, večinoma za dobavo orožja Ukrajini. Čeprav Budimpešta še ni blokirala pravnega dogovora o imobiliziranem premoženju, bi lahko uporabila veto za preprečitev sprostitve svežega denarja.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona