Opozicija in SD preprečili skrajšani postopek za novelo zakona o digitalni vključenosti

Na seji kolegija je opozicija skupaj s Socialnimi demokrati (SD) blokirala predlog vlade za obravnavo dopolnitev zakona o spodbujanju digitalne vključenosti po skrajšanem postopku. Nova dopolnitev zakona bi dala podlago za razdelitev 13.000 računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno vključenost.

Vlada je predlagala skrajšani postopek, ker da so spremembe manj zahtevne in se ne nanašajo na osnovni koncept zakona, temveč na učinkovito dodelitev sredstev. “S tem zakonom se popravlja šlamastika ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki je bila predlagateljica zakona, na podlagi katerega je kupila 13.000 računalnikov, ki jih pozneje na podlagi lastnega zakona ne zna razdeliti,” je bil kritičen vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik.

Ocenjujejo, da je nakup računalnikov v vrednosti šest milijonov evrov označen kot šlamparija, s površnostjo in celo sumom negospodarne rabe javnega denarja. Zato so predlagali redni postopek obravnave. Prav tako so opozorili, da predlagana dikcija členov ne rešuje problematike, ki jo izpostavljajo. Tomaž Lisec, ki je nadomeščal vodjo poslancev SDS-a Jelko Godec, je izpostavil, da je ta zakon osnova za interpelacijo proti ministrici za digitalno preobrazbo.

Proti skrajšanemu postopku so bili tudi vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj ter vodja poslanske skupine SDS-a. “Žalostno je, da ministrica s tem, ko predlaga to novelo, dejansko prizna, da njen zakon ni bil dober. Še bolj žalostno pa je, da ta novela ne rešuje zadeve,” je dejal Lisec.

Predlog sta podprli Levica in Gibanje Svoboda

Predlog vlade so podprli vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Sajovic je izrazil prepričanje, da obstaja možnost, da se obstoječi zakon enostavno in hitro popravi. V Levici so poudarili potrebo po čim hitrejšem mnenju zakonodajnopravne službe DZ-ja, pri tem pa so opozorili na nujnost razdelitve računalnikov, predvsem med mlajše iz ogroženih družin.

Glasovanje v kolegiju predsednice DZ-ja, Urške Klakočar Zupančič, je pokazalo, da je večina poslanskih skupin nasprotovala skrajšanemu postopku, kar pomeni, da se bo predlog dopolnitev zakona obravnaval v rednem postopku.

vir; Foto: Pixabay; Portal24