OpenAI razpustil ekipo za dolgoročna tveganja umetne inteligence

OpenAI je le eno leto po ustanovitvi te skupine, razpustil svojo ekipo, osredotočeno na dolgoročna tveganja umetne inteligence. Novico je za CNBC potrdila oseba, ki je želela ostati anonimna. Nekateri člani ekipe so bili prerazporejeni v druge oddelke znotraj podjetja. Razpad ekipe je sledil odhodu dveh vodilnih članov ekipe, soustanovitelja OpenAI Ilye Sutskeverja in Jana Leikeja. Oba sta pred nekaj dnevi na platformi X (prej Twitter) objavila, da zapuščata OpenAI. Leike je v petek zapisal, da so “varnostna kultura in procesi OpenAI vzeli stranski sedež pred sijočimi izdelki.”

Ekipa, imenovana Superalignment, je bila ustanovljena lani, in sicer s ciljem osredotočiti se na “znanstvene in tehnične preboje za usmerjanje in nadzor sistemov AI, ki so veliko pametnejši od nas.” Takrat je OpenAI napovedal, da bo v štirih letih pobudi namenil 20 odstotkov svoje računalniške moči.

OpenAI ni podal uradnega komentarja glede razpustitve ekipe in je namesto tega CNBC usmeril na nedavno objavo soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana na X, kjer je izrazil žalost ob odhodu Leikeja in poudaril, da ima podjetje še veliko dela. Greg Brockman, soustanovitelj OpenAI, je v soboto na X objavil izjavo, v kateri je zatrdil, da je podjetje “povečalo zavedanje o tveganjih in priložnostih AGI, da se lahko svet bolje pripravi nanj.”

Odziv Altmana

Odmevni odhodi prihajajo nekaj mesecev po krizi vodenja v OpenAI, ki je bila povezana z Altmanom. Novembra je upravni odbor odstavil Altmana zaradi neskladnosti v komunikaciji. Ta odločitev je sprožila val odstopov in groženj z odstopi, vključno z odprtim pismom, ki so ga podpisali skoraj vsi zaposleni v podjetju, ter razburjenje vlagateljev, med njimi Microsofta. Altman se je v podjetje vrnil v enem tednu, člani upravnega odbora, ki so glasovali za njegovo odstavitev, pa so medtem zapustili podjetje.

Altman je dejal Sutskever eden največjih umov svoje generacije in drag prijatelj. Altmana bo kot glavnega znanstvenika zamenjal Jakub Pachocki, ki je pri OpenAI od leta 2017.

Razpustitev ekipe za superporavnavo in odhodi Sutskeverja ter Leikeja so prišli le nekaj dni po lansiranju novega modela AI in namizne različice ChatGPT. Posodobitev prinaša model GPT-4 vsem uporabnikom, vključno z brezplačnimi. Tehnološka vodja Mira Murati je na dogodku v živo poudarila, da je novi model GPT-4o veliko hitrejši in ima izboljšane zmogljivosti v besedilu, videu in zvoku. OpenAI namerava sčasoma omogočiti tudi video klepete s ChatGPT, kar predstavlja pomemben korak naprej v enostavnosti uporabe.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Unsplash