Odziv ministrice Čalušić glede razveljavitve dela člena zakona o KGZS

Ministrica Čalušić se je odzvala na odločitev Ustavnega sodišča, ki je sprejelo odločbo, ki razveljavlja del zakona, ki omejuje kandidaturo določenih javnih funkcionarjev v organih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Razveljavljen je bil 5. odstavek 12. člena novele Zakona o KGZS, ki je prepovedoval kandidaturo aktivnim politikom in določenim državnim funkcionarjem.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateja Čalušić, je poudarila, da bo spoštovala odločitev Ustavnega sodišča, a hkrati izrazila mnenje, da vodstvene pozicije zbornice ne bi smele biti dostopne aktivnim politikom in javnim funkcionarjem. “Aktivni politiki in javni funkcionarji ne bi smeli imeti vpliva v organih, ki bi morali delovati neodvisno in nepristransko,” je dejala Čalušić.

Ustavno sodišče razveljavilo sporno določbo Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici

Ustavno sodišče je z večinskim glasovanjem razveljavilo peti odstavek 12. člena Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (ZKGZ), ki je omejeval pasivno volilno pravico članov zbornice. Odločitev prihaja po dolgotrajnih pomislekih in opozorilih, ki so bila izražena skozi celoten zakonodajni postopek.

Zakon, ki je bil predmet široke strokovne in politične razprave, ni prejel podpore Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je že na svoji 9. seji 31. avgusta 2023 izrazila dvome o njegovi ustavnosti, zakonitosti in dorečenosti. Kljub temu je bil ZKGZ-C v Državnem zboru sprejet, kar je sprožilo nadaljnje ukrepanje Državnega sveta… več tukaj.

Avtonomija in depolitizacija KGZS

Ministrica Mateja Čalušić, takrat poslanka Državnega zbora RS, je ob sprejetju poudarila, da novela zagotavlja avtonomijo in depolitizacijo KGZS. Glede odločitve Ustavnega sodišča RS pa ministrica pojasnjuje, da verjame v pravno državo, zato bo spoštovala odločitev Ustavnega sodišča.

Sem pa osebno še danes prepričana, da aktivni politiki in javnim funkcionarjem ni mesto v vodstvenih organih Kmetijsko gozdarske zbornice, če izhajamo iz tega, da se hrana in razvoj oziroma skrb za podeželje dotika prav vsakega od nas ter je od tega odvisna tudi naša prehranska varnost oziroma suverenost. To je bil tudi glavni razlog, da sem zagovarjala in sopodpisala spremembo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici, ki je poskušal preprečiti politizacijo zbornice na način, da za člane organov zbornice ne smejo kandidirati funkcionarji političnih strank ali funkcionarji na lokalni, državni in evropski ravni. Sem pa prepričana, da odločitev Ustavnega sodišča ne bo vplivala na sodelovanje s Kmetijsko gozdarsko zbornico, saj smo tako pri sprejemanju zakona kot danes, ko sem na funkciji ministrice, vedno imeli spoštljiv odnos, ki je temeljil na soočenju argumentov.

Mateja Čalušić

Glede pozivov k njenemu odstopu ministrica Čalušić pojasnjuje, da se ji zdi bolj smiselno, kot vprašanje o odstopu, vprašanje, zakaj jo k temu pozivata dve politični stranki in kakšni so njuni interesi znotraj zbornice. “Kaj torej to pomeni? Da ima politika vpliv na avtonomno ustanovo, ki nikoli, v nikakršnem primeru ne bi smela predstavljati in zagovarjati interesov leve, desne, sredinske ali kakršnekoli druge politične opcije? Zato je moj odgovor, da bom nadaljevala s svojim delom, še naprej bom vestno in transparentno iskala rešitve za vse slovenske kmete. Poudarjam za vse slovenske kmete, ne glede na politično ali ideološko pripadnost,” je še dodala ministrica.

Portal24; Foto: MKGP RS X