NSi predstavila kandidatno listo za evropske volitve

Nova Slovenija (NSi) je uradno predstavila svojo kandidatno listo za prihajajoče volitve v Evropski parlament, ki se bodo odvijale konec maja. Kot prvi med slovenskimi strankami so s podpisi vseh osmih poslancev vložili seznam devetih kandidatk in kandidatov, ki naj bi zastopali Slovenijo na evropski ravni.

Predsednik NSi Matej Tonin je ob vložitvi izpostavil ključne cilje in usmeritve stranke za naslednje mandatno obdobje. “Prihajajoče volitve so prelomne. V naslednjih petih letih se bo odločalo o ključnih področjih, kot so ekonomija, zeleni prehod, obramba, varnost in sociala. Ni vseeno, kdo bo zastopal interese Slovenije v Evropskem parlamentu,” je poudaril Tonin.

Osrednji poudarek NSi bo na “razumnem zelenem prehodu”, pri čemer si stranka prizadeva za integracijo slovenske nacionalne politike z evropskimi trendi in obratno. “Želimo, da Slovenija in Evropa tesno sodelujeta, da lahko slovenske težave rešujemo na evropski ravni in obratno,” je dodal Tonin.

Zgodovinska NSi priložnost

Evropska poslanka Ljudmila Novak, ki se ponovno poteguje za sedež v Evropskem parlamentu, je poudarila pomen zgodovinske priložnosti za NSi, ki je pred dvajsetimi leti zmagala na prvih evropskih volitvah v Sloveniji. “Čas je, da ponovimo zgodovinski izid. Vsi aktualni evropski poslanci smo sodelovali na delavnicah in okroglih mizah, kjer smo mlade spodbujali k udeležbi na volitvah,” je izjavila Novak.

Na seznamu kandidatov NSi so poleg Novakove in Tonina še predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan Svete Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa, občinska svetnica na Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, poslanka Vida Čadonič Špelič in poslanec Jernej Vrtovec.

Kampanja bo, po besedah Tonina, potekala na terenu in blizu ljudem, pri čemer NSi nasprotuje sočasni izvedbi referendumov na dan evropskih volitev. “O tej temi smo danes spregovorili tudi z vodstvom Državne volilne komisije. Hkratna izvedba volitev in referendumov tehnično ni smiselna in ne bi prinesla prihrankov,” je zaključil Tonin.

Državna volilna komisija bo o veljavnosti vložene liste odločala na eni od prihodnjih sej, medtem ko se rok za vlaganje list kandidatov izteče 10. maja.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona