Nova Zelandija zaradi povečanih migracij zaostruje vizumska pravila

Nova Zelandija je napovedala obsežne spremembe svojih vizumskih pravil, ki so usmerjene v zmanjšanje “nevzdržne neto migracije”, ki pritiska na lokalni trg dela. Spremembe, ki so bile uvedene z neposrednim učinkom, vključujejo poostritev meril za jezik in znanje ter skrajšanje dolžine delovnih dovoljenj.

Ministrica za priseljevanje, Erica Stanford, je v nedeljski izjavi poudarila, da nove politike zagotavljajo boljše preizkušanje lokalnega trga dela in zmanjšujejo možnost, da bi Novozelandci ostali brez zaposlitve. “V letu 2023 se je v državo preselilo 173.000 tujih državljanov, kar je povzročilo znatne izzive za naše gospodarstvo in skupnosti,” je dejala Stanford. Dodala je, da čeprav na določenih področjih, kot je izobraževanje, še vedno primanjkuje spretnosti, je ključno, “da Novozelandci za zaposlitev tam, kjer ni pomanjkanja ostanejo na prvem mestu.”

Spremembe vključujejo uvedbo minimalnih standardov za znanje angleščine, nove minimalne zahteve za spretnosti, ki jih je mogoče dokazati z delovnimi izkušnjami ali kvalifikacijami, in skrajšanje maksimalnega neprekinjenega bivanja na delovnem vizumu na tri leta. Poleg tega se od delodajalcev zahteva, da se prepričajo o izpolnjevanju teh meril s strani migrantov pred njihovo zaposlitvijo. Delodajalci morajo izjaviti, da se na razpisano delovno mesto ni prijavil noben “primeren in razpoložljiv Novozelandec” in morajo delovna mesta oglaševati najmanj 21 dni, pri čemer morajo navesti razloge, zakaj prijavljeni Novozelandci niso bili zaposleni.

Ministrstvo za gospodarstvo, inovacije in zaposlovanje je razkrilo, da bodo nekatere vloge v sektorjih prevoza in oskrbe izvzete iz teh zahtev, kar kaže na prizadevanje vlade za zagotovitev, da kritična področja ostanejo neprekinjena. Spletne strani ministrstva nudijo dodatne informacije in navodila za delodajalce in migrante, kako se prebiti skozi nove zahteve.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik