Nazadovanje: Vrednost industrijske proizvodnje lani nižja kot leto prej

Industrijski sektor je lani doživel upad tako v vrednosti proizvodnje kot tudi prihodka od prodaje, kar je prineslo pomembne izzive za gospodarstvo. Analiza podatkov razkriva, da je bil december zaznamovan z večodstotnim zmanjšanjem vrednosti proizvodnje v primerjavi z novembrom ter tudi v letni primerjavi z letom 2022.

V decembru 2023 se je vrednost industrijske proizvodnje v primerjavi z novembrom znižala za 7,5 odstotka. V rudarstvu je bila nižja za 3,3 odstotka, v predelovalnih dejavnostih za 3,0 odstotka ter v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 2,7 odstotka. Največji upad je bil zaznan pri proizvodih za investicije (za 6,4 odstotka), sledili so proizvodi za vmesno porabo (za 5,4 odstotka) in proizvodi za široko porabo (za 1,2 odstotka).

V primerjavi z decembrom 2022 se je skupna vrednost industrijske proizvodnje znižala za 10,2 odstotka. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je upadla za 36,3 odstotka, v predelovalnih dejavnostih za 8,1 odstotka, v rudarstvu pa se je zvišala za 7,4 odstotka. V letni primerjavi je bila vrednost industrijske proizvodnje za 5,3 odstotka nižja kot leto prej.

Skupni prihodek od prodaje v industriji

Tudi skupni prihodek od prodaje v industriji se je zmanjšal za 5,1 odstotka. Na tujem trgu je upadel za 5,2 odstotka in na domačem za 4,9 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je znižal za 5,2 odstotka, v rudarstvu pa za 4,8 odstotka. Na mesečni ravni so bili nižji tako prihodki od prodaje proizvodov za vmesno porabo (za 3,4 odstotka) kot tudi proizvodov za široko porabo (za 2,4 odstotka) in proizvodov za investicije (za 2,0 odstotka).

V primerjavi z decembrom 2022 je bil skupni prihodek od prodaje v industriji manjši za 7,2 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je znižal, v rudarstvu pa povečal. Leta 2023 je bil skupni prihodek od prodaje v industriji za 1,1 odstotka manjši kot leto prej. Na tujem trgu je upadel za 1,3 odstotka, na domačem pa za 0,5 odstotka.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila decembra za 0,9 odstotka višja kot v istem mesecu leta 2022 ter v primerjavi celega leta 2023 za 11,2 odstotka višja kot leto prej. V primerjavi z novembrom je skupno upadla za 0,4 odstotka. V rudarstvu se je znižala za 1,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 0,4 odstotka. Pri proizvodih za vmesno porabo je bila nižja za 1,2 odstotka in pri proizvodih za široko porabo za 1,0 odstotka. Pri proizvodih se je za investicije zvišala za 1,5 odstotka.

vir; Foto: Freepik; Portal24