Napovedi kažejo na rast Bitcoina preko 100.000 USD

V zadnjih dneh je največja kriptovaluta na svetu, Bitcoin, dosegla izjemno rast, ki je vlagatelje pustila v pričakovanju še višjih dosežkov. Z naraščajočim apetitom velikih vlagateljev je cena bitcoina v samo dveh dneh skočila za impresivnih 10 odstotkov, kar je valuto pripeljalo do trgovanja nad pragom 56.000 USD (51.606 EUR), najvišje od novembra 2021.

Po podatkih CoinDesk Bitcoin Price Index (XBX) je Bitcoin dosegel vrh pri 56.940,18 USD (52.472,08 EUR). Cena se je sicer nato nekoliko umirila. Kljub temu ostaja trgovanje okoli 56.500 USD (52.0660 EUR), kar kaže na močno tržno dinamiko.

Pomemben zagon za to rast je bil nedavni nakup 3000 Bitcoinov s strani MicroStrategy, podjetja za programsko opremo, ki je za nakup odštelo 155 milijonov dolarjev (143 milijonov evrov). Našteto odraža naraščajočo naklonjenost institucionalnih vlagateljev do kriptovalut, trend, ki ga potrjujejo tudi sveže statistike.

“Investicije v kripto sklade so se prejšnji teden povečale za 598 milijonov dolarjev (551 milijonov evrov),” pojasnjuje Alex Kuptsikevich, višji tržni analitik pri FxPro. “To sledi rekordnemu prilivu 2,452 milijarde dolarjev (2,26 milijarde evrov) teden pred tem, kar še dodatno krepi položaj Bitcoina kot vodilne izbire med kriptovalutami.” S skupno tržno kapitalizacijo, ki presega 2 bilijona dolarjev (1,84 bilijona evrov), se kripto trg približuje gospodarski velikosti celotne Italije. Slednje pa poudarja njegovo vse večjo vlogo v svetovnem finančnem sistemu.

Pričakovanja za prihodnost Bitcoina

Pričakovanja za prihodnost Bitcoina so še bolj optimistična. Napovedi kažejo, da bi lahko Bitcoin do leta 2024 dosegel nove rekordne vrednosti, ki bi presegle 88.000 USD (82.000 €), z možnostjo stabilizacije okoli 77.000 USD (70.957 €) ob koncu leta. Dostopnost, ki jo omogočajo nedavno odobreni ETF-i, in pričakovan halving dogodek v aprilu samo še krepijo to pozitivno naravnanost.

Analitiki, kot je Kuptsikevich, vidijo malo ovir za Bitcoin, da ne bi dosegel ali celo presegel svojih zgodovinskih najvišjih vrednosti. Z vse večjo priljubljenostjo kot varno zatočišče v času makroekonomskih tveganj, Bitcoin ostaja v ospredju investicijskih strategij, kljub potencialnim zadržkom, ki bi jih lahko prinesla gospodarska upočasnitev.

Vendar je pomembno omeniti, da kljub temu optimizmu, informacije v tem članku ne predstavljajo finančnega nasveta. Vlagatelji bi morali vedno opraviti temeljito raziskavo in pretehtati svoje specifične okoliščine pred sprejetjem investicijskih odločitev.

Zavrnitev odgovornosti

Te informacije ne predstavljajo finančnega nasveta. Vedno opravite lastno raziskavo in se prepričajte, da ustreza vašim posebnim okoliščinam.

[Vir: Euronews; Portal24, Foto: Freepik