Najnovejša anketa: Kdo izgublja in kdo pridobiva podporo pred volitvami?

Najnovejša anketa, ki jo je za PopTv izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, razkriva padec podpore vladi Roberta Goloba, ki jo trenutno podpira le tretjina anketirancev. Med strankami še vedno vodi SDS, vendar je v zadnjem času izgubila nekaj podpore. Na lestvici politikov ostaja na vrhu predsednica republike Nataša Pirc Musar, medtem ko je največji skok uspel Asti Vrečko iz Levice. Raziskava je bila izvedena med 21. in 24. majem 2024 in je vključila reprezentativni vzorec 713 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Ocena dela vlade Roberta Goloba je v primerjavi s prejšnjim mesecem padla. Trenutno aktualno oblast podpira tretjina (32,8 odstotka) anketirancev, nasprotuje ji več kot polovica (53,4 odstotka), medtem ko je 13,8 odstotka vprašanih neopredeljenih.

Med političnimi strankami še vedno vodi stranka SDS, ki pa je v zadnjih dveh tednih pred evropskimi volitvami izgubila pet odstotnih točk podpore. Golobovo Gibanje Svoboda, ki je na drugem mestu, je prav tako izgubilo nekaj podpore, vendar se je zaostanek za SDS skoraj prepolovil. Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi SDS volilo 18,8 odstotka vprašanih, Gibanje Svoboda pa 15,3 odstotka.

Socialni demokrati so dvignili svojo podporo na 6,3 odstotka, Nova Slovenija stagnira pri 5,6 odstotka, neparlamentarna Resnica pa se je prebila na peto mesto s 4,1 odstotka podpore. Levica in Vesna imata enako podporo (3,2 odstotka), sledijo Pirati (2,7 odstotka), podpora ostalim strankam pa je razdrobljena med sedem odstotkov.

Neopredeljeni volivci predstavljajo več kot petino (21,8 odstotka) anketirancev. Desetina (10,4 odstotka) ne bi volila nobene stranke, 1,7 odstotka pa ni želelo odgovoriti.

Lestvica najbolj priljubljenih politikov

Na vrhu lestvice politikov ni večjih sprememb. Najvišjo povprečno oceno je prejela predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledi ji predsednik SD Matjaž Han, tretje mesto pa zaseda poslanec SDS Anže Logar, ki je tokrat zabeležil svojo najnižjo oceno v zadnjem letu.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in finančni minister Klemen Boštjančič sta zamenjala mesti. Skok meseca je uspel Asti Vrečko, koordinatorki Levice, ki se je povzpela za osem mest. Premier Robert Golob je napredoval za sedem mest, medtem ko je predsednik NSi Matej Tonin nazadoval za pet mest. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pridobila štiri mesta.

Na zadnjih treh mestih lestvice so predstavniki stranke, ki bi jo sicer volilo največ vprašanih, in sicer: Janez Janša, Jelka Godec in Zvonko Černač.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Vlada RS/Žan Kolman KPV