Najbolj hrustljav domač kruh brez gnetenja
Najboljši recept za domač kruh brez gnetenja, primeren je tako za začetnike in profesionalce. Nič ni tako dobro kot vonj po domačem kruhu, ki se širi po kuhinji, ta dišeč, domač kruh pa lahko pripravimo v nekaj preprostih korakih. Jesti ta krut je užitek kruh, saj ga odlikuje hrustljava skorja ter mehka in dišeča notranjost.
Za pripravo kruha boste potrebovali dobro uro. Iz navedenih količin boste dobili šest porcij.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 400 g gladke moke
- 300 ml vode
- 1 čajna žlička soli
- ¼ čajne žličke suhega kvasa
Postopek priprave:
V skledi zmešajte moko (poljubno kombinacijo), sol in kvas. Dodajte vodo in na kratko premešajte, da se vse poveže, lahko kar s kuhalnico.
Zmešano zmes pokrijte s krpo in pustite stati 12 do 16 ur, lahko tudi dlje.
Po tem času pomokajte desko/delovno površino in razvaljajte testo. Malo ga pomokajte, pa tudi roke, da se ne lepi. Testo z rokami raztegnite v pravokotnik, nato ga prepognite in malo oblikujte.
Krpo dobro potresite z moko, testo prestavimo na krpo tako, da prepognjena stran ostane navzdol.
Pečico skupaj s posodo, v kateri boste pekli kruh (emajlirana, gumijasta, ognjevarna) segrejte na 250 °C. Ko sta pečica in skleda segreti, vanjo položite kruh tako, da je prepognjen del zgoraj, pokrijte in pečemo približno 30 minut.
Po tem času pekač odkrijte, temperaturo zmanjšajte na 200°C in pecite še nekaj časa, da se kruh zapeče in naredi skorjica.
Ko je kruh pečen, ga vzemite ven, zavijte v krpo in pustite, da se ohladi.
Dober tek!
Ne spreglejte…
Osso buco, preprosta priprava razkošne jedi
Osso buco je kulinarična specialiteta, ki izvira iz italijanske pokrajine Lombardije, pripravljena je iz navzkrižno prerezanih kosov telečjega bočnika, ki se počasi kuhajo, dokler meso ne postane mehko in sočno.
Osso buco lahko iz italijanščine prevedemo kot kost z luknjo (osso “kost”, buco “luknja”), ime se nanaša na luknjo v sredini vsakega prečno prerezanega kosa mesa s kostjo, ki vsebuje kostni mozeg, enega od glavne značilnosti te jedi… več tukaj.
Foto: Pixabay