Moskva grozi Zahodu zaradi potencialnega zasega premoženja

V luči naraščajočih napetosti med Rusijo in zahodnimi državami, je Moskva danes izdala ostro opozorilo glede potencialnega zasega ruskega premoženja, vrednega več sto milijard dolarjev, ki je trenutno zamrznjeno na Zahodu. Po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022 so Združene države Amerike in njihovi zavezniki uvedli sankcije proti Rusiji. Sankcije vključujejo prepoved transakcij z rusko centralno banko in finančnim ministrstvom. Posledično s tudi blokirali dostop do približno 300 milijard dolarjev ruskih sredstev. Evropska unija je nedavno napovedala, da bo začela uporabljati nepričakovane dobičke, ustvarjene z zamrznjenimi sredstvi ruske centralne banke, za financiranje obnove Ukrajine… o tem smo poročali tukaj.

Ta poteza je sprožila ostre reakcije iz Moskve, kjer so dejanja EU označili za “krajo”. Marija Zakharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, je v izjavi za radio Sputnik poudarila, da bo ruski odziv na takšne ukrepe “izjemno oster”.

Rusija estonsko premierko Kajo Kallas in estonskega državnega sekretarja Taimarja Peterkopa in litovskega ministra za kulturo Simonasom Kairysem razglasila za iskane osebe

V nadaljevanju sage o mednarodnih odnosih je Rusija estonsko premierko Kajo Kallas in estonskega državnega sekretarja Taimarja Peterkopa in litovskega ministra za kulturo Simonasa Kairysa razglasila za iskane osebe. Obtožbe, ki se nanašajo na trio, vključujejo uničenje spomenikov iz časa Sovjetske zveze. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obrazložil, da so bili na seznam iskanih oseb dodani zaradi “sovražnih dejanj proti Rusiji in skrunitve zgodovinskega spomina”.