Ministrica Prevolnik Rupel zavrnila očitke Fidesa, na vprašanja ni odgovarjala

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za medije predstavila vrsto ukrepov, ki jih je vlada sprejela z namenom zaščite javnega zdravstvenega sistema v obdobju stavke. Poudarila je, da so ti ukrepi ključni za zagotavljanje nemotenega delovanja zdravstvenega sistema in dostopnosti pacientov do zdravstvenih storitev, še posebej v luči napovedi nekaterih zdravnikov, ki nameravajo s 1. marcem prekiniti opravljanje nadurnega dela.

Med sprejetimi ukrepi so izmensko delo, stalna pripravljenost in skupna lokacija dežurnega mesta za zdravstvene zavode, ki sami ne morejo zagotoviti celovite dežurne službe. Ministrica je izrazila prepričanje, da bodo direktorji javnih zdravstvenih zavodov ukrepe učinkovito izvedli, saj temeljijo na predlogih, ki so jih sami podali.

Ukrepi so nujni, ker zagotavljajo dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev. Kot veste, bo nekaj zdravnikov s 1. marcem umaknilo soglasja za opravljanje nadurnega dela, zato se je morala vlada na to ustrezno odzvati s ciljem, da bi zagotovila še naprej, da bo zdravstveni sistem deloval kolikor toliko nemoteno in bodo pacienti ustrezno prišli do storitev.

Valentina Rupel Prevolnik

Prevolnik Rupel je ostro zavrnila očitke zdravniškega sindikata Fides, da vlada z njimi ne vzpostavlja dialoga. “To ni res, velikokrat smo se srečali na pogajanjih, tudi neformalno smo se pogovarjali z njimi – tako jaz kot predsednik vlade,” je dejala. Ob tem je ponovno pozvala Fides, naj zamrznejo stavko in se udeležijo pogajanj. Po njenih besedah so ponudbe vladne strani “zelo konkretne in velikodušne”, hkrati pa poudarila, da je za dosego sporazuma potrebno sodelovanje obeh strani.

Izjava ministrice je bila zaključena brez možnosti za novinarska vprašanja.

Fides: Novi ukrepi vlade ogrožajo dostop do zdravstvenih storitev

Vlada je na zadnji seji sprejela ključne ukrepe, namenjene krepitvi in zaščiti javnega zdravstvenega sistema, posebno pozornost pa so namenili obdobju po 1. marcu, ko prenehajo veljati soglasja za nadurno delo zdravnikov. “Ukrepi bodo še posebej pomembni po 1. marcu, ko bodo prenehala veljati soglasja za nadurno delo zdravnikom, ki so se za to odločili,” je pojasnil državni sekretar Denis Kordež.

V luči nedavne stavke v zdravstvenem sektorju je državni sekretar izpostavil pomen ukrepov za zaščito zdravja ljudi. “Naša skrb in vsi ukrepi so usmerjeni v zaščito zdravja ljudi. Kljub stavki, ki je legitimna pravica vsakega posameznika, ne moremo dopustiti, da ceno tega nosijo pacienti, ki so v tej situaciji šibkejši člen,” je dejal Kordež… več tukaj.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: STA