Ministrica Fajon med obiskom Bližnjega vzhoda poziva k odprtju mejnega prehoda Rafa

Tanja Fajon, zunanja ministrica Slovenije, je začela svoj petdnevni obisk Bližnjega vzhoda s postankom na mejnem prehodu Rafa v Egiptu, ki je ključen za dostop do Gaze. Obisk je zaznamovala njen poziv k ponovnemu odprtju prehoda, ki ga je zaprla izraelska vojska.

“Razmere so grozljive ob dejstvu, da je mejni prehod že štiri dni zaradi izraelske vojaške operacije zaprt. Tovornjaki praktično stojijo, ljudje ne morejo prečkati mejnega prehoda, humanitarne razmere pa se slabšajo,” je izjavila ministrica Fajon. Poudarila je kritično potrebo po odprtju prehoda, da bi humanitarna pomoč lahko dosegla civiliste in pozvala Izrael, naj preneha z vojaškimi aktivnostmi v Rafi.

Dodatno je ministrica opozorila na težave s hrano, s katerimi se soočajo prebivalci Gaze, in ostro kritizirala nasilno preseljevanje Palestincev, kar je opisala kot “kršitve humanitarnega prava.” Fajon je prav tako omenila, da Slovenija nadaljuje postopke za priznanje Palestine z “željo, da dosežemo trajno premirje in da se palestinske oblasti toliko opolnomočijo, da bodo lahko same nadzirale dogajanje v Gazi.”

Obisk je zasenčila eksplozija na palestinski strani mejnega prehoda, kar je po besedah predstavnikov humanitarnih organizacij stalna grožnja. Ti so prav tako pozvali k prekinitvi ognja in poudarili nujnost miru za območje.

Izraelski minister ob glasovanju za Palestino: “Nasilje se splača”

Izraelski zunanji minister je ostro kritiziral nedavno glasovanje Generalne skupščine Združenih narodov (ZN), ki je podprlo polnopravno članstvo palestinske države, saj meni, da ta odločitev nagrajuje nasilna dejanja. Glasovanje je prišlo v odgovor na želje Palestine, ki si že dalj časa prizadeva za status polnopravnega člana v tej globalni organizaciji.

Katz je dejal, da je glasovanje ZN o polnopravnem članstvu palestinske države pokazalo, da se “nasilje splača” in nagradilo palestinski Hamas za njegov krvavi napad na Izrael 7. oktobra… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: MZEZ RS X