Izrael prebivalcem osrednje Rafe odredil evakuacijo

Izraelska vojska je prebivalcem osrednjega dela mesta Rafa v Gazi naročila, naj zapustijo svoje domove zaradi načrtovane obsežne vojaške ofenzive. Ukaz je del širših priprav na napad, ki bi lahko povzročil razselitev več sto tisoč ljudi. Po navedbah Izraelskih obrambnih sil (IDF) je bila Rafa, ki se nahaja ob meji z Egiptom, prejšnji teden prizorišče “natančne, ciljno usmerjene operacije”, po kateri so IDF zavzele mejni prehod. Obenem so bili iz vzhodnih sosesk izdani ukazi za evakuacijo, zaradi česar je mesto že zapustilo več kot 150.000 ljudi.

Sporočila o nadaljevanju vojaških operacij so bila razširjena preko letakov in družbenih omrežij, kar kaže na nadaljevanje ofenzive skozi celotno mesto Rafa. Izraelski tanki so bili v soboto zjutraj opaženi na cesti Salahuddin, ki ločuje osrednji del Rafe od že evakuiranih območij.

Premier Benjamin Netanjahu je zavrnil pritiske ZDA za ustavitev napada in izpostavil, da Hamas še vedno gosti številne visoke voditelje in sile v Rafahu. IDF je prav tako razširila obseg svojih operacij na severno Gazo, kjer so pozvali k evakuaciji “vseh prebivalcev in razseljenih oseb” iz več sosesk, ki so bile v preteklih mesecih večkrat tarča bombardiranja in spopadov.

Operacije usmerjene proti Hamasu

V izjavi IDF so pojasnili, da so svoje operacije usmerili proti Hamasovim poskusom ponovne vzpostavitve teroristične infrastrukture. S tem naj bi zmanjšali škodo za civilno prebivalstvo in ga umaknili iz con spopadov, skladno z mednarodnim pravom. Na zahodnem delu Rafe, kjer je že več kot milijon razseljenih prebivalcev, mnogi razmišljajo o nadaljnjem begu. Humanitarni delavci opozarjajo na grozljive razmere v začasnih zavetiščih, kamor se umikajo razseljene množice.

Pogajanja med Izraelom in Hamasom glede talcev in prekinitve ognja se nadaljujejo, čeprav z omejenim napredkom. Hamas je medtem ponovno poudaril svojo zavezanost k iskanju mirne rešitve, medtem ko Bela hiša ostaja zavezana ohranjanju dialoga med stranema.

V najnovejšem videoposnetku, ki ga je objavil Hamas, je prikazan 52-letni moški, ki kaže znake fizične zlorabe. Izrael je ta posnetek označil za “kruto psihološko propagando” in ga ostro obsodil.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: IDF X