Minister Šarec na obisku v Črni gori: Slovesna predaja brezpilotnih letalnikov Belin-V

Minister za obrambo Marjan Šarec je na povabilo črnogorskega kolega Dragana Krapovića obiskal Črno goro. Glavni namen obiska je bila slovesna predaja brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V, proizvedenih v Sloveniji. Nabavo je omogočilo slovensko Ministrstvo za obrambo za potrebe Črne gore, kar predstavlja prvi primer takšne nabave vojaške opreme po modelu vlada-vladi med državama.

Na letališču v Podgorici so brezpilotni letalni sistemi Belin-V slovesno predani črnogorskemu obrambnemu ministrstvu. Dogovor o sodelovanju na področju vojaškega izvidovanja, opazovanja in nadzora iz zraka, ki sta ga ministrstvi podpisali 23. avgusta 2023, je omogočil skupno nabavo teh sistemov. Dogovor vključuje nabavo šestih sistemov Belin-V, v skladu s tehničnimi specifikacijami in funkcionalnimi zahtevami, ter usposabljanje, ki ga bo zagotovil proizvajalec.

Slovensko Ministrstvo za obrambo je izvedlo javno naročilo in s podjetjem C-Astral sklenilo pogodbo za nakup 16 sistemov Belin-V, od katerih jih bo 10 uporabljala Slovenska vojska, šest pa bo namenjenih vojski Črne gore. Skupna vrednost nakupa za Slovensko vojsko znaša 3.566.635,84 evra z vključenim DDV, za Črno goro pa 1.063.762 evrov brez DDV.

Dvostransko srečanje

Slovesnosti so se poleg ministrov udeležili tudi podpredsednik vlade Črne gore Aleksa Bečić, minister za notranje zadeve Danilo Šaranović ter drugi gostje. Po predaji je v Vili Gorica potekalo dvostransko srečanje med ministroma Šarcem in Krapovićem, kjer sta razpravljala o obrambnem sodelovanju in varnostnih izzivih v regiji ter širši mednarodni skupnosti.

Ministra sta v izjavi za javnost poudarila odlično sodelovanje med državama, kar potrjuje tudi skupni nakup sistemov Belin-V. Minister Šarec je izpostavil nadaljnje sodelovanje, saj se pričakuje dobava dinamičnih simulatorjev za JLTV 4×4 Oshkosh proti koncu leta, in sicer enega za vsako vojsko. Ti simulatorji bodo povezani za skupno usposabljanje po spletu, kar je še en primer povezovanja med državami Nata.

Poleg tega je Slovenija Črni gori donirala šest sistemov BANS slovenskega podjetja Guardiaris za protizračno obrambo. Črna gora se zanima tudi za nakup vojaških električnih motorjev STRiX in dodatnih brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V za notranje ministrstvo. Minister Šarec je izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje še okrepilo in razširilo na druge države Nata.

Ob zaključku je Šarec potrdil nadaljnjo podporo Slovenije črnogorski poti v Evropsko unijo. Minister Krapović se je zahvalil za uspešno sodelovanje in izvedbo skupnih projektov, zlasti pri opremljanju in usposabljanju vojske ter skupnem delovanju v Natovih operacijah v Latviji.

[Vir: MO RS]; Portal24; Foto: Nebojša Tejič/STA