MeToo v Evropskem parlamentu: Kje so obljubljene reforme?

Leta 2018 je osebje Evropskega parlamenta z namenom boja proti nadlegovanju, seksizmu in zlorabi na delovnem mestu začelo gibanje #MeToo. Kljub povečani prepoznavnosti tega problema je le ena od sedmih političnih skupin okrepila svoje interne protokole za naslednji mandat, kaže raziskava Euronews.

Raziskava, ki jo je leta 2023 izvedla skupina za kampanjo MeTooEP, je razkrila zaskrbljujoče podatke. Skoraj polovica anketirancev, več kot 550 uslužbencev parlamenta, je izjavila, da so bili izpostavljeni psihičnemu nadlegovanju na delovnem mestu. Približno vsak šesti (15,5 odstotkov) pa je trdil, da je bil spolno nadlegovan.

Podatki so v nasprotju z uradnimi ugotovitvami parlamenta, kjer so bili v zadnjih petih letih le trije evropski poslanci spoznani za krive nadlegovanja osebja: luksemburška liberalka Monica Semedo (sankcionirana drugič leta 2023), španska socialistka Mónica Silvana in španski liberalec José Ramón Bauzá. Sankcije so vključevale denarno kazen in začasno prekinitev njihovih dejavnosti v instituciji EU.

Gibanje #MeToo ni spremenilo naše politike

Kakšne mehanizme imajo politične skupine za reševanje nadlegovanja, ustrahovanja in zlorab? Euronews je različne politične skupine povprašal po njihovih načrtih za reforme v pripravah na novo sejo. Večina skupin (EPP, S&D, Renew Europe, Zeleni/EFA, Levica in ID) ima lasten sistem zaupnih svetovalcev, ki obravnavajo pritožbe glede nadlegovanja s strani vsega osebja, vključno s pripravniki. Svoje notranje postopke za nov mandat so posodobili le Zeleni/EFA.

“Gibanje #MeToo ni spremenilo naše politike, je pa vsekakor prispevalo k njegovi prepoznavnosti,” je za Euronews povedala Evropska ljudska stranka (EPP). Čeprav je Evropski parlament v petih letih uradno kaznoval samo tri poslance, so mediji EU poročali o več primerih. Nekatere primere so obravnavale politične skupine, druge pa so tiho zavrnili.

Med odmevnejšimi škandali je evropska poslanka Karolin Braunsberger-Reinhold (Nemčija/EPP). Slednji je bilo zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju prepovedano kandidirati na evropskih volitvah leta 2024. Poslanka je pozneje izrazila globoko obžalovanje. Levica je izključila enega od svojih poslancev, Grka Alexisa Georgoulisa, po obtožbah nekdanje uslužbenke parlamenta o posilstvu, ki jih je Georgoulis zanikal. Nemška evropska poslanka Zelenih Malte Gallée je marca 2024 odstopila po obtožbah spolnega nadlegovanja osebja in pripravnikov, ki jih je prav tako zanikala.

Zeleni/EFA so edina skupina v parlamentu, ki je posodobila svoj notranji postopek za boj proti nadlegovanju

Zeleni/EFA so edina skupina v parlamentu, ki je posodobila svoj notranji postopek za boj proti nadlegovanju. Novembra lani so uvedli nove ukrepe, vključno z ustanovitvijo posebne delovne skupine in evalvacijo notranjih postopkov s strani zunanjih in neodvisnih strokovnjakov. Kljub temu eksternalizacija mehanizma žrtvam odpravlja možnost povračila pravnih stroškov, ki jih pokriva parlament le, če postopke vodi institucija EU, ne skupina.

Preostalih šest skupin ni uvedlo nobenih reform za prihodnji parlamentarni mandat, čeprav Renew Europe, S&D, EPP in Levica računajo na obvezno usposabljanje proti nadlegovanju za vse zaposlene v skupini. Levičarska skupina je novembra lani uvedla nove ukrepe, vključno z ustanovitvijo posebne delovne skupine in evalvacijo notranjih postopkov, ki naj bi jih izvedli zunanji in neodvisni strokovnjaki.

Parlament ima lastno infrastrukturo in mediacijsko službo za obravnavo nadlegovanja med evropskimi poslanci in njihovimi pomočniki, ki se je v zadnjih letih okrepila, vendar raziskava MeToo iz leta 2023 kaže, da osebje parlamenta še vedno ni dovolj seznanjeno s politiko boja proti nadlegovanju. Skoraj polovica vprašanih (47,25 odstotka) je že slišala za politiko, vendar niso bili prepričani, kaj vključuje.

‘Stvari se spreminjajo’

“Stvari se spreminjajo,” je dejal aktivist. “Ljudje niso več tiho, ampak se pogovarjajo, izmenjava informacij pa je zdaj veliko bolj tekoča.”

Do aprila 2024 je Parlament uvedel novo obvezno usposabljanje za boj proti nadlegovanju za novoizvoljene člane. Tečaj je zaključilo okoli 45 odstotkov evropskih poslancev. Usposabljanje vključuje module o dobrem upravljanju pisarn in preprečevanju konfliktov in nadlegovanja na delovnem mestu.

“Vidimo, da se marsikaj premika in to je dobro,” je dejala aktivistka. Dodala je, da je v prihodnjem mandatu še mogoče kaj spremeniti. “Pred tem je bilo to nekoliko podobno naloženi situaciji, ko so ljudem rekli, naj se ne premikajo. Zdaj je to popolnoma drugačno okolje,” je zaključila. Izrazila je tudi upanje, da se bo Evropski parlament v naslednjih petih letih še naprej boril proti nadlegovanju, seksizmu in zlorabam.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: