Mednarodni trgi: Cene nafte ostale nad 88 dolarjev

Cene nafte so se danes na mednarodnih trgih ohranile nad ravnjo 88 dolarjev za sod, saj so vlagatelji izrazili zaskrbljenost zaradi znakov upočasnitve rasti ameriškega gospodarstva in slabljenja povpraševanja po gorivu. Na londonski borzi je bila cena brent nafte ob poldnevu za 21 centov višja, pri 88,23 dolarja za sod, medtem ko se je cena na ameriškem trgu povečala na 83,03 dolarja.

Rast ameriškega BDP je v prvem četrtletju znašala 3,0 odstotka, kar je upočasnitev v primerjavi s 3,1-odstotno rastjo v četrtem četrtletju prejšnjega leta. Trimesečni podatki kažejo še večje upočasnjevanje z rastjo le 0,4 odstotka.

Ministarstvo za energijo ZDA je poročalo o znatnem povečanju zalog bencina, ki so se v zadnjem tednu povečale za 5,6 milijona sodov, in destilatov, ki so porasle za 5,1 milijona sodov. Po besedah Johna Evansa iz PVM, to “ne kaže ravno na zdravo stanje domačega povpraševanja v ZDA.” Medtem ko zaloge bencina in destilatov rastejo, so zaloge surove nafte padle za 7,3 milijona sodov, kar je posledica skokovitega izvoza.

Kljub napetim razmeram na Bližnjem vzhodu, zlasti med Izraelom in Iranom, trenutno ni znakov, da bi bila dobava nafte iz te regije ogrožena, kar dodatno vpliva na cene nafte. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je objavila, da se je cena njihove košarice nafte v sredo podražila za 28 centov, na 88,45 dolarja za sod.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik