Covid-19: GlaxoSmithKline vložil tožbo proti Pfizerju in BioNTechu

GlaxoSmithKline (GSK) britansko farmacevtsko podjetje je na zveznem sodišču v Delawaru vložilo tožbo proti ameriškemu Pfizerju in nemškemu BioNTechu, češ da sta kršila njegove patente za tehnologijo messenger RNA (mRNA) v njegovih cepivih proti covidu-19. V tožbi piše, da cepivi Comirnaty podjetij Pfizer in BioNTech kršita patentno zaščitene inovacije GSK v cepivih mRNA, razvitih “več kot deset let pred” pandemijo covida-19. 

Patenti zajemajo tehnologijo za prenos nestabilne messenger RNA v človeške celice, ki so jo znanstveniki začeli razvijati leta 2008, GSK pa je postal njen lastnik, ko je leta 2015 kupil Novartisovo podjetje s cepivi, je dodal. Britansko podjetje od Pfizerja in BioNTecha zahteva denarno odškodnino, vključno s patentnimi pristojbinami, zneska niso navedli. 

Tiskovna predstavnica Pfizerja je v izjavi poudarila, da je podjetje “prepričano v svojem položaju glede intelektualne lastnine v zvezi s Comirnaty” in da se namerava “odločno braniti” pred trditvami GSK. Tiskovni predstavnik BioNTecha ni želel komentirati tožbe.

Tiskovni predstavnik GSK je dejal, da podjetje verjame, da njegovi patenti “zagotavljajo osnovno tehnologijo, ki se uporablja v cepivih mRNA proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech”. GSK je “pripravljen licencirati te patente pod komercialno razumnimi pogoji, da zagotovi dostop” do cepiv.     Pfizer, BioNTech in Moderna so že vložili vrsto tožb na ameriških sodiščih, v katerih izpodbijajo licenčnine za patente za tehnologijo, uporabljeno v cepivih. 

Pfizer je s prodajo Comirnatyja lani zaslužil 11,2 milijarde dolarjev, Moderna pa s prodajo Spikevaxa 6,7 ​​milijarde dolarjev. Zneski so bistveno nižji kot leta 2022. GSK je lani tožil Pfizer zaradi kršitve patenta za tehnologijo, uporabljeno v Pfizerjevem cepivu proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) Abrysvo. Pfizer je obtožbe v tožbi GSK zanikal.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik