Lobisti so EU regulatorje pozvali k pravični obravnavi pri spremembah Googlovih pravil

Skupine lobistov, ki zastopajo letalske družbe, hotele in trgovce na drobno, so tehnološke regulatorje Evropske unije pozvale, naj zagotovijo, da bo Google upošteval njihova stališča in ne le velikih posrednikov, ko bo izvajal spremembe v skladu s prelomnimi tehničnimi pravili.

Skupina Airlines for Europe, ki vključuje Air France KLM in lastnika British Airways, IAG, ter hotelska skupina Hotrec, European Hotel Forum, EuroCommerce, Ecommerce Europe in Independent Retail Europe, je že marca izrazila zaskrbljenost glede vpliva novih pravil.

EU zakon o digitalnih trgih (DMA) nalaga Googlu in petim drugim tehnološkim velikanom seznam pravil, kaj je treba spoštovati in česa ne smejo početi. Z zakonom bi uporabnikom omogočili večjo izbir, konkurenci pa boljše pogoje. Kljub temu pa so skupine izrazile zaskrbljenost, da bi prilagoditve lahko škodovale njihovim prihodkom.

V skupnem pismu vodji protimonopolne politike EU Margrethe Vestager in vodji EU za industrijo Thierryju Bretonu z dne 22. maja so zapisali, da so se njihove skrbi od takrat povečale.

“Naša industrija je resno zaskrbljena, da bi trenutno obravnavane rešitve in zahteve za izvajanje DMA lahko še povečale diskriminacijo,” so zapisali. “Prve ugotovitve kažejo, da te spremembe tvegajo resno zmanjšanje prihodkov od neposredne prodaje podjetij, saj dajejo večji pomen močnim spletnim posrednikom zaradi prednostne obravnave, ki bi bili deležni,” so povedali.

Komisija, ki zdaj preiskuje Google zaradi morebitnih kršitev DMA, se ni takoj odzvala na prošnjo za komentar.

Google, ki je v marčevski objavi na spletnem dnevniku dejal, da spremembe rezultatov iskanja velikim posrednikom in agregatorjem dajejo več prometa in manj hotelom, letalskim družbam, trgovcem in restavracijam, ni imel takojšnjega komentarja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay