Ljubljana: Peran Bošković zaslužni meščan in prednostno deležen stanovanja kljub pravnomočni obsodbi

Mestni kolegij pod vodstvom župana Zorana Jankovića je sklenil, da bo nekdanjemu parohu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, Peranu Boškoviću, podeljen status zaslužnega meščana Ljubljane. To potezo je spremljala odločitev nadzornega sveta Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, ki je na oktobrski seji dodelil Boškoviću oskrbovano stanovanje v najem brez potrebe izpolnjevanja običajnih dohodkovnih kriterijev in drugih pogojev, ki jih narekuje razpis za dodelitev.

Status zaslužnega meščana Ljubljane prinaša določene privilegije, vključno z možnostjo prednostne dodelitve stanovanja. Kot je pojasnil župan Janković, se o statusu zaslužnega meščana odloča individualno, pri čemer je ključno, da prejemniki ne posedujejo lastnega premoženja.

Presenečenje

Bošković, ki se je nedavno upokojil, je izrazil presenečenje nad hitro dodelitvijo stanovanja, saj po njegovih besedah ni dolgo čakal. Poudaril je, da ni seznanjen z vsemi podrobnostmi odločitve, a je bil obveščen, da je njegova dodelitev stanovanja posledica nerešenega stanovanjskega vprašanja. Trenutno se po podatkih stanovanjskega sklada za oskrbovano stanovanje poteguje še 76 drugih upravičencev.

Razglasitev Perana Boškovića za zaslužnega meščana pa prihaja po pravnomočni sodbi iz maja 2019, ko je bil obsojen na pogojno zaporno kazen zaradi neupravičene porabe cerkvenih sredstev. Višje sodišče je potrdilo sodbo, zaradi katere je Bošković dolžan vrniti 33.689 evrov, ki predstavljajo nezakonito pridobljeno premoženjsko korist.

Nazaj v letu 2017 je bil Bošković večinoma oproščen obtožb o prisvajanju donacij, namenjenih za gradnjo kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkve. Sodišče ga je vendarle spoznalo za krivega poneverbe cerkvenega denarja, ki ga je uporabil za plačilo osebnih stroškov, vključno z dopolnilnim zavarovanjem, telefonskimi računi in naročninami za časopise. Po razveljavitvi prvostopenjske sodbe zaradi zastaralnih rokov je višje sodišče pritrdilo tožilstvu, ki je v obtožnici Boškoviću očitalo poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja.

Zdajšnji korak občinskega vodstva tako sproža vprašanja o merilih za podeljevanje statusa zaslužnega meščana, saj se javnost sprašuje o moralnih in etičnih standardih, ki naj bi jih takšni posamezniki izpolnjevali. Odločitev za dodelitev stanovanja bivšemu parohu tako ostaja v središču pozornosti, medtem ko se drugi kandidati še vedno borijo za reševanje svojih stanovanjskih stisk.

vir

Foto: STA

Portal24