Levica se konsolidira in pripravlja na nove izzive

V stranki Levica se po turbulentnem obdobju napetosti, ki so kulminirale s predlogom za razrešitev poslanca Mihe Kordiša iz delovnih teles državnega zbora, kažejo znaki umiritve in konsolidacije. Po besedah nekdanjega koordinatorja stranke Luke Mesca in ministra za delo, so se v Levici v zadnjem letu soočali s precejšnjimi notranjimi boji, zlasti po lanskem kongresu. Napetosti so se zaostrile, ko je levo krilo stranke z Miho Kordišem na čelu izrazilo zaskrbljenost, da se stranka pod vodstvom Mesca premika preveč proti politični sredini.

Notranja nesoglasja so vrhunec dosegla na kongresu, kjer so predstavniki levo usmerjene frakcije dobili opazno podporo. Kot odziv na ta dogajanja in percepcijo nezaupnice, se je Mesec odločil, da se ne bo ponovno potegoval za mesto koordinatorja, vodenje stranke pa je prevzela ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kljub menjavi vodstva pa so se napetosti nadaljevale, kar je postalo evidentno z nedavnim predlogom za razrešitev Kordiša, obtoženega zlorabe položaja in izvajanja pritiskov znotraj stranke.

V luči teh dogodkov so se v Levici odvile številne razprave, ki so obravnavale vodenje stranke in njeno politično usmeritev. Razprave so privedle do ostrih kritik proti trenutnemu vodstvu, obtožb o “divjem kadrovanju” in politikah, ki so jih kritiki označili kot protisocialistične in protidelavske. Poleg tega je iz stranke izstopilo več članov, ki so bili blizu Kordišu.

Mesec je v svojih nedavnih izjavah poudaril, da so notranji boji pogosto presegli meje dobrega okusa, kar je vodstvo stranke spodbudilo k ukrepanju. Izrazil je prepričanje, da odhod tistih, ki so stranko razdvajali, predstavlja korak k njeni konsolidaciji. “Tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo,” je dejal Mesec, ki verjame, da bo to Levici omogočilo, da se osredotoči na bolj konstruktivne razprave in utrjuje svoje temelje za prihodnost.

Razumni pogovori

Na zadnjem sestanku politične stranke Levica so se člani že “razumno pogovorili” in dosegli dogovor o izhodiščih za pokojninsko reformo ter pričeli s pripravami na prihajajoče evropske volitve. Luka Mesec je zatrdil, da je nezadovoljstvo v stranki omejeno na manjšo skupino, ki je sicer stranko močno razdvajala. Kljub temu je optimističen glede prihodnosti, saj verjame, da se Levica konsolidira in se pripravlja na naslednje izzive. V kontekstu delovanja poslanske skupine je Mesec izpostavil stabilnost štirih poslancev, medtem ko je situacija z Mihom Kordišem trenutno negotova.

V zadnjem tednu je Levica doživela odhod petih članov sveta stranke, pripadnikov tako imenovanega Kordiševega levega krila. Nejc Kralj in Arne Jakob Zakrajšek, ki sta med prvimi odstopila, sta svojo odločitev pojasnila s nesoglasjem s politično smerjo, ki jo stranka ubira v vladi in parlamentu. Kasneje so sledili odstopi še treh članov sveta: Andreja Pelicona, Saše Furlana in Anžeta Dolinarja.

Mesec je komentiral tudi težave, s katerimi se sooča koalicija, zlasti po aferi, povezani z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani za 7,7 milijona evrov. Kljub priznanju, da je bilo obdobje zahtevno, Mesec zagotavlja, da se koalicija trudi popraviti položaj. Obljubil je, da bodo kmalu lahko predstavili prenovljeno podobo vladne politike. Z vsemi načrti za leto 2024 v zaključnih fazah in tekočimi koalicijskimi usklajevanji, Mesec pričakuje, da bo marec prinesel svež začetek.

[Vir: STA]; Portal24