Kočevsko: Jamar po 18-urni akciji uspešno rešen

V jami pri Jelen brdu na Kočevskem je po 18 urah napete reševalne operacije prišlo do srečnega konca. Jamar, ki je na globini 150 metrov doživel nesrečo, pri čemer je zdrsnil in se poškodoval, je bil uspešno rešen in prinesen na površje. Incident, ki se je začel včeraj, se je zaključil malo pred poldnevom, ko so reševalci iz jame varno izvlekli poškodovanega jamarja.

Reševalna operacija je zahtevala delo čez noč in naletela na zaplete zgodaj zjutraj, ko je poškodovan jamar začutil slabost, zaradi česar je bilo potrebno reševanje začasno prekiniti. Sprva je bilo ocenjeno, da bo za uspešno reševanje potrebno uporabiti eksplozive za širitev ožin v jami, vendar se je stanje jamarja na srečo izboljšalo. Slednje pa je omogočilo nadaljevanje reševanja brez potrebe po nosilih.

V operaciji je sodelovalo 37 reševalcev iz vseh slovenskih jamarskih reševalnih centrov, kar poudarja skupne napore in solidarnost med jamarskimi reševalci. Poškodovani jamar je utrpel poškodbe na komolcu in dlani, udarec v glavo ter močne bolečine v ledvenem delu, vendar pregled ni pokazal nobenih notranjih poškodb. Med reševalno akcijo je bil jamar ustrezno oskrbljen, saj mu je oskrbovalna ekipa uredila bivak in zagotovila grelne odeje, vodo ter hrano.

Ta dogodek ne samo da izpostavlja nevarnosti, ki prežijo v globinah jam, ampak tudi izjemno predanost in strokovnost slovenskih jamarskih reševalnih služb. Zahvaljujoč njihovim prizadevanjem se je ta potencialno tragičen incident končal srečno.

Spomnimo…

Reševalna akcija poškodovanega jamarja na Kočevskem

V jami pri Jelen brdu na Kočevskem se odvija dramatična reševalna operacija, saj se je popoldan med raziskovanjem globin poškodoval jamar. Nesreča, ki je zgodila na območju Gotenice, je sprožila takojšnjo reakcijo reševalnih služb.

Nesreča se je pripetila okoli 150 metrov pod površjem, ko je jamar zdrsnil za šest metrov in se ob padcu udaril v rebra. Njegovi kolegi so mu nemudoma priskočili na pomoč in mu nudili prvo pomoč. Poškodovanec, ki težko diha, je ostal ujet globoko v jami, kar je zahtevalo hitro in koordinirano akcijo reševanja… več tukaj.

[Vir: 24ur]; Foto: Zajem zaslona/24ur