Koalicija v senci afere sodna stavba potrdila nadaljevanje sodelovanja

V senci afere sodna stavba je pri predsedniku vlade Robertu Golobu potekal ključen sestanek s predstavniki Socialnih demokratov (SD), na katerem so razpravljali o prihodnosti koalicije. Na sestanku, ki so se ga udeležili predsednica SD Tanja Fajon ter ministra Matjaž Han in Klemen Boštjančič, so iskali odgovor na vprašanje, ali je sodelovanje med strankama še vedno možno.

Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku poudarila, da je bil dialog konstruktiven in da so bili v pogovorih iskreni. Kljub priznanju, da je koalicija načeta v zaupanju, verjame v iskanje rešitev za nastale težave. “In odgovor je da,” je Fajon jasno izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja.

Podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič je prav tako izrazil optimizem. Poudaril je, da bo za obnovo odnosov potrebno veliko truda z obeh strani. Boštjančič verjame, da je iskren dialog postavil dober temelj za prihodnje delo koalicije.

V luči nedavnih izzivov se je gospodarski minister Matjaž Han dotaknil tudi vodenja ministrstva za pravosodje. Predlagali so naj vodenje ministrstva začasno premier Golob. Skupaj pa bodo medtem iskali primernega kandidata, ki bi bil sprejemljiv tako za javnost kot za koalicijo.

Ta koalicija nima privilegija, da se med sabo prepira. Veliko stvari je nedorečenih in jih je treba reševati. Glede na zadnje tri razburljive tedne smo se dogovorili, kako naprej. S predsednico stranke Tanjo Fajon sva Robertu Golobu predlagala, da za neki določen čas vodenje ministrstva za pravosodje začasno prevzame predsednik vlade sam in da potem skupaj iščemo kompetentnega in za javnost ter koalicijo sprejemljivega kandidata oziroma kandidatka.

Matjaž Han

Minister Han je prav tako poudaril pomen trdega dela in prizadevanj SD za ponovno pridobitev zaupanja državljanov, ob tem pa izrazil prepričanje, da bo stranka znala rešiti notranje izzive in ohraniti enotnost v težkih časih. Sestanek predstavlja ključni korak k zagotavljanju stabilnosti vlade in nadaljevanju sodelovanja med koalicijskimi partnerji, kljub trenutnim izzivom in potrebi po reševanju nedorečenih zadev.

vir; Foto: Katja Kodba STA/Vlada RS Flickr; Portal24