Kakšen je priporočeni vnos natrija za starejše odrasle?

V luči naraščajočih zdravstvenih skrbi, povezanih s previsokim vnosom natrija, strokovnjaki za prehrano posebej opozarjajo starejše odrasle, naj zmanjšajo svoj dnevni vnos. Poudarjajo, da večina natrija v ameriški prehrani ne izvira neposredno iz dodajanja soli k hrani, temveč je dodan med predelavo ali pripravo živil.

Priporočeni dnevni vnos natrija za osebe, stare 51 let in več, je omejen na 2.300 mg, kar je ekvivalentno približno eni čajni žlički soli. Ta količina vključuje natrij, ki se dodaja med proizvodnjo živil, kuhanjem in tudi tistim, ki ga posamezniki dodajo sami med obroki. Za tiste z visokim krvnim tlakom ali predhipertenzijo pa se priporoča še strožja omejitev, in sicer na 1.500 mg natrija na dan, kar znaša približno 2/3 čajne žličke soli… več na Senior24

Ne spreglejte…

Izraz “zlata leta” se pogosto uporablja za opis življenjske faze, ki se začne v starejših letih, običajno po upokojitvi. Ta poetični izraz pričara podobe topline, modrosti in občutka miru. Ali ste se kdaj vprašali, zakaj to obdobje imenujemo zlata leta?

Izvoru izraza “zlata leta” je mogoče slediti vse do klasične antike. V stari Grčiji je bil koncept “zlate dobe” uporabljen za prikaz obdobja miru, blaginje in harmonije. Veljalo je, da je to obdobje zaznamovano z obiljem virov, odsotnostjo sporov in občutkom zadovoljstva. Rimski pesnik Ovid je omenil zlato dobo v svojem delu “Metamorfoze”, kjer je opisal čas, ko so ljudje živeli v harmoniji z naravo, osvobojeni naporov in težav življenja… več tukaj.

Foto: Freepik