JPMorgan v Rusijo izvaža kmetijske proizvode

ZDA so banki JPMorgan izdale dovoljenje za opravljanje transakcij za izvoz kmetijskih proizvodov prek ruske kmetijske banke. Vendar pa ta rešitev ne nadomešča potrebe po ponovni priključitvi banke na sistem SWIFT, sklicujoč se na ruska vira navaja Reuters.

Ruska kmetijska banka potrebuje ponovno vzpostavitev dostopa do sistema SWIFT. To je pomembna zahteva Moskve v pogajanjih glede izvoza žita iz Črnega morja. S sporazumom se poskuša rešiti svetovno prehransko krizo, ki se je poslabšala zaradi konflikta v Ukrajini, trdijo Združeni narodi.

Kremelj je dosledno opozarjal, da sporazum ne bo podaljšan po 18. maju, če Zahod ne bo odpravil ovir za izvoz ruskega žita in gnojil.

Zahodne sankcije, ki so bile uvedene po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022, ovirajo ruski izvoz žita in gnojil. Moskva trdi, da so omejitve pri plačilih, logistiki in zavarovanju ustvarile ovire za njihove pošiljke.

Poleg tega so sankcije ZDA in Evropske unije proti Rusiji ustvarile obsežen odvračilni učinek, zaradi katerega zasebni sektor okleva pri sodelovanju z Rusijo tudi pri dovoljenih transakcijah.

JPMorgan izdal dovoljenje za transakcijo z rusko kmetijsko banko.

Anonimni ruski informator je izjavil, da je ameriški urad za nadzor nad tujimi sredstvi družbi JPMorgan izdal dovoljenje za izvedbo transakcije.

“Urad OFAC je družbi JPMorgan dal zeleno luč za izvedbo plačila za kmetijske proizvode, vendar je postopek zapleten,” je omenil prvotni ruski informator.

Drugi informator iz Rusije je razkril, da sta tako banka JPMorgan kot ruska kmetijska banka dobili posebne izjeme za izvedbo enkratne transakcije. Transakcija, ki je vključevala žito, je bila izvedena v ameriških dolarjih, kot je navedel drugi ruski informator. Tudi tretji informator je potrdil, da je bila transakcija povezana z žitom. Agencija Reuters ni mogla ugotoviti identitete izvoznika ali končnega namembnega kraja pošiljke.

Namesto ponovne povezave ruske kmetijske banke s sistemom SWIFT je bila predlagana uporaba kanala JPMorgan. Vendar pa obstaja možnost, da se ta kanal kadar koli prekine, po navedbah prvega ruskega informatorja. “To ni nadomestilo za SWIFT,” je pripomnil informator.

ZDA omogočile izjeme za rusko kmetijsko trgovino

Uradnik State Departmenta je dejal, da imajo ZDA izjeme za trgovino z rusko hrano in gnojili. In da sankcije ne vplivajo na Rusko kmetijsko banko.

Ruska kmetijska banka se ni odzvala na poizvedbe za komentar. Družba JPMorgan in ministrstvo za finance ZDA nista želela komentirati.

Združeni narodi so v sredo preverili, da je banka JPMorgan obdelala plačilo v imenu ruske kmetijske banke.

Namestnik tiskovnega predstavnika Združenih narodov Farhan Haq je novinarjem sporočil:

“Ne bom zanikal, da je bila v začetku tega meseca opravljena transakcija, v katero je bila vključena družba JPMorgan, vendar v tem trenutku ne morem ponuditi nobenih dodatnih podrobnosti o njej.”

Zunanje ministrstvo in ministrstvo za finance ZDA sta nedavno zaprosila banko JPMorgan za izvedbo transakcije, ki je bila povezana z izvozom kmetijskih materialov. Oseba, ki je bila seznanjena s to transakcijo, je omenila, da je bila transakcija izjemno omejena in strogo nadzorovana. Transakcija je bila izvedena ta mesec, vendar ni jasno, katere kmetijske materiale je zajemala.

Lavrov je razkril, da je finančna institucija privolila v financiranje ene operacije, vendar to ni dolgoročna rešitev. Lavrov te banke ni navedel.

Rusija je vodilna svetovna izvoznica pšenice, ki se je julija lani zavezala k odpravi ovir za izvoz žita in gnojil. To se je zgodilo v sklopu sporazuma, ki ga je sklenila z Združenimi narodi.

Rusija si prizadeva za večjo vključenost v mednarodno trgovino

Rusija si prizadeva za vključitev Ruske kmetijske banke v SWIFT, dostop do pristanišč ter odpravo omejitev za ruska podjetja, ki izvažajo hrano in gnojila. Poleg tega si prizadeva tudi za dostop do cevovoda Togliatti-Odesa za amonijak.

Guterres je Lavrovu posredoval pismo za Putina glede črnomorskega sporazuma o žitu, ki opisuje načrte za njegovo podaljšanje in razširitev z Ukrajino. Tiskovni predstavnik ZN Haq je to potrdil v ponedeljek.

Pismo je bilo nato v sredo posredovano po diplomatski poti, kar je potrdil tudi Kremelj.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavil: “Obravnava se.”

Medtem je ruski predstavnik v Ženevi sporočil, da pri odpravljanju ovir ni bilo bistvenega napredka, in poudaril, da je treba banko Rosselkhozbank ponovno priključiti na sistem SWIFT.

Ruski veleposlanik pri ZN v Ženevi, Genadij Gatilov, je dejal, da potrebujejo sistematično odločitev za priključitev banke Rosselkhozbank na sistem SWIFT.

Vir Foto: Wikimedia