Jedrska fuzija: Nov preboj v iskanju čiste energije prihodnosti

V zgodovinskem dosežku, ki obljublja, da bo svet pripeljal korak bližje sanjam o neomejeni in čisti energiji, je jedrska fuzija v nedavnem poskusu proizvedla več energije kot kadarkoli prej. Preboj je bil dosežen v laboratoriju Joint European Torus (JET) v Veliki Britaniji, ki je s tem postavil nov svetovni rekord in ponovno potrdil potencial jedrske fuzije kot vir energije prihodnosti.

Jedrska fuzija, proces, ki napaja zvezde, vključno z našim Soncem, je dolgo veljala za sveti gral v proizvodnji energije. Znanstveniki in inženirji po vsem svetu si že desetletja prizadevajo oponašati ta proces na Zemlji, saj bi lahko teoretično zagotovil neomejene količine čiste energije brez emisij ogljika ali nevarnih odpadkov, značilnih za jedrsko cepitev.

Evropski znanstveniki, delujoči v JET-u, so s tem dosežkom presegli lastna pričakovanja. Kot pravijo so, “dosegli stvari, ki jih še nikoli nismo”. Rezultat je plod več kot štiridesetih let raziskav in razvoja na področju fuzijske energije, kar ga postavlja kot “primerno labodjo pesem” za laboratorij, je Andrew Bowie, britanski minister za jedrsko energijo.

Za uspešno izvedbo jedrske fuzije na Zemlji je potrebno ustvariti in vzdrževati ekstremne pogoje, ki presegajo tiste v jedru Sonca. Dr. Aneeqa Khan z Univerze v Manchestru pojasnjuje, da so za zlivanje atomov potrebne temperature okrog 100 milijonov Celzija, visoka gostota atomov in vzdrževanje teh pogojev dovolj dolgo. V nedavnem poskusu so znanstveniki uspeli proizvesti 69 megajoulov energije v petih sekundah. Slednje kljub temu, da na prvi pogled ne zveni veliko, predstavlja pomemben korak naprej v raziskavah fuzijske energije.

Moč mednarodnega sodelovanja

Dosežek ne pomeni le preloma v znanstvenem razumevanju, ampak tudi potrjuje moč mednarodnega sodelovanja. Profesor Stuart Mangles z Imperial College London poudarja, da brez sodelovanja stotine znanstvenikov in inženirjev iz vse Evrope ta uspeh ne bi bil mogoč. JET, ki deluje že štiri desetletja, je bil financiran predvsem s strani EU programa Euratom. Služil pa je kot platforma za sodelovanje med znanstveniki iz Velike Britanije, Evrope, Švice in Ukrajine.

Ob pogledu v prihodnost je razvoj fuzijske energije trenutno usmerjen v projekt ITER v Franciji, ki velja za naslednika JET-a in največji fuzijski eksperiment na svetu. Kljub zamudam in naraščajočim stroškom, ki so projekt potisnili daleč preko prvotnih načrtov, ostaja upanje, da bo ITER zagotovil potrebne odgovore za komercializacijo fuzijske energije.

Britanska vlada, kljub izstopu iz programa Euratom po brexitu, ostaja zavezana razvoju fuzijske energije z obljubo o investiciji 650 milijonov funtov v nacionalne raziskovalne programe. Z ambicijo gradnje prve svetovne fuzijske elektrarne v Nottinghamshiru v 2040-ih letih, Združeno kraljestvo kaže, da je pripravljeno voditi svet v naslednji fazi razvoja čiste energije.

Ta dosežek ne predstavlja le znanstvenega napredka, ampak tudi obljubo za prihodnost, kjer bi lahko fuzijska energija igrala ključno vlogo v prehodu na trajnostne energetske vire. S svetom, ki se sooča z nujnostjo boja proti podnebnim spremembam, jedrska fuzija ostaja svetilnik upanja za čistejšo, varnejšo in bolj trajnostno prihodnost.

Vir; Foto: Portal24 (AI) Fotografija je smbolna)