Ameriški predsednik Biden trdi, da nima težav s spominom

Ameriški predsednik Joe Biden je ostro kritiziral nedavno preiskavo, ki ga je obtožila nepravilnega ravnanja s strogo zaupnimi dokumenti, in zavrnil obtožbe o slabem spominu. Na presenetljivi novinarski konferenci je Biden izrazil jezo nad trditvami preiskave in poudaril svojo sposobnost spominjanja ključnih življenjskih dogodkov, vključno z obdobjem, ko je služil kot podpredsednik ZDA.

Preiskava, ki jo je vodil posebni tožilec pravosodnega ministrstva Robert Hur, je razkrila, da je Biden po svojem mandatu kot podpredsednik neustrezno shranjeval tajne dokumente v zvezi z vojsko in zunanjo politiko, še posebej o Afganistanu. Kljub temu je bilo odločeno, da predsednika ne bo obtožilo.

Biden je bil zlasti kritičen do vprašanj preiskovalcev o njegovem spominu na datum smrti svojega sina Beaua in obdobju svojega podpredsedniškega mandata. “Ne potrebujem nikogar, da me spominja, kdaj je umrl moj sin,” je dejal Biden. Dodal je, da so bila vprašanja postavljena med mednarodno krizo, ko je Hamas napadel Izrael.

Dodatno je preiskava odkrila zaupne dokumente v Bidenovi pisarni in domu, vključno z ročno napisanimi opombami in memorandumom, naslovljenim na takratnega predsednika Baracka Obamo. Biden je ob tem odkritju izjavil, da je med pogovorom s svojim piscem spominov našel “vse zaupne stvari” v najeti hiši v Virginiji, kar je po mnenju preiskovalcev močan dokaz proti njemu.

Ta dogodek odpira vprašanja o ravnanju z zaupnimi informacijami in sposobnosti spominjanja pomembnih podatkov s strani visokih uradnikov. Kljub temu Biden ostaja odločen v svoji obrambi in zavrača kakršne koli obtožbe o nepravilnostih.

vir; Foto: Wikipedia/Gage Skidmore ; Portal24