Istrabenz: Višje sodišče v Kopru oprostilo Bavčarja in Golubića

Višje sodišče v Kopru je nedavno izdalo odločitev, s katero je zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva na prvostopenjsko sodbo v zadevi Istrabenz. Pritožba se je nanašala na oprostitev obtožb proti nekdanjemu prvemu možu Istrabenza, Igorju Bavčarju, in prvemu možu Maksime Holding, Miroslavu Golubiću. Oba sta bila obtožena zlorabe položaja pri prodaji delnic koprskega logista Intereuropa, kar naj bi škodovalo Istrabenzu, ter pomoči pri tem dejanju.

Okrožno sodišče v Kopru je že sredi lanskega marca v ponovljenem sojenju oprostilo Bavčarja in Golubića. Tožilstvo, ki je za Bavčarja predlagalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za Golubića pa dve leti, se ni strinjalo s sodbo in se je zato pritožilo. Glavni očitek je bil, da naj bi oba obtožena s poslom z Intereuropinimi delnicami oškodovala Istrabenz za 3,7 milijona evrov, hkrati pa pridobila koristi za Maksimo Holding v vrednosti 3,1 milijona evrov. Tožilstvo je zlasti izpostavilo, da je Istrabenz v letu 2007 vstopil v posel med Maksimo Holding in Banko Celje, pri čemer je kupil delnice Intereurope po ceni, nižji od tržne, s čimer je nase prevzel finančno izgubo.

Ni šlo za običajne kupoprodajne pogodbe, ampak za repopogodbe

Obramba je trdila, da v tem primeru ni šlo za običajne kupoprodajne pogodbe, ampak za repopogodbe, ki so pogodbe o ponovnem odkupu delnic. Po tej razlagi naj bi bil Istrabenz dogovorjen z Banko Celje, da bo delnice v določenem roku vrnil, pri čemer bi razlika v ceni predstavljala obrestno mero. To naj bi bilo v resnici kreditiranje Istrabenza, ki je v tistem času potreboval sredstva za nakup delnic Petrola, a zaradi visoke zadolženosti ni mogel dobiti posojila brez garancije.

Aljoša Dežman, odvetnik Igorja Bavčarja, je izrazil zadovoljstvo z odločitvijo višjega sodišča, ki je v celoti zavrnilo pritožbo tožilstva na prvostopenjsko oprostilno sodbo. Ta sodna zmaga potrjuje stališče obrambe in zaključuje pravni postopek, ki je trajal več let.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik