Iskalnik Google posodabljajo z umetno inteligenco

Google je v sredo na predstavitvi predstavil novo različico svojega glavnega iskalnika, ki v svojih odzivih v večji meri uporablja umetno inteligenco. Tehnološki velikan Google želi z novim ukrepom razbliniti skrbi o izgubi tržnega deleža v primerjavi z Bingom, ki ga poganja OpenAI. Microsoftov iskalnik je namreč konkurenca za Google. Google je ustvaril klepetalnega robota Bard, ki tekmuje z OpenAI-jevim ChatGPT-jem. Bard je sposoben ponujati odgovore, ki so podobni tistim, ki bi jih dal človek. To je vzbudilo veliko zanimanja.

Po navedbah podjetja je običajno iskanje v Googlu še vedno ustrezna možnost za iskanje informacij ali nakupov. Bard je klepetalni robot s človeško osebnostjo, namenjen pogovorom in ustvarjalnemu sodelovanju. Priporočljiv je za dejavnosti, kot so generiranje kode in oblikovanje napisov za fotografije.

Kar zadeva posodobitve iskalnika Google, na novo izboljšana generativna izkušnja iskanja ohranja enako znano iskalno vrstico in videz na domači strani.

Bard, robot za pogovore

Glede na informacije podjetja je klasično iskanje v Google-u še vedno dobra izbira za pridobivanje informacij ali nakupovanje. Vendar pa lahko Bard, pogovorni robot z osebnostjo, ki je namenjen za pogovore, podobne človeškim, koristi pri kreativnih projektih, kot je ustvarjanje kode ali oblikovanje napisov za fotografije.

Kar zadeva nadgradnje iskalnika Google, prenovljena generativna izkušnja iskanja ohranja prepoznavno iskalno vrstico in izgled na domači strani.

Google predstavlja pogovorni način iskanja brez klepetalne osebnosti

Podjetje pojasnjuje, da pogovorni način ni namenjen klepetalnemu robotu z izrazito osebnostjo, temveč izboljšanju rezultatov iskanja. V nasprotju z Bardom in ChatGPT v svojih odgovorih ne bo uporabljal izraza “jaz”. Čeprav doživetje iskanja z umetno inteligenco še ni na voljo, bo Google omogočil ameriškim uporabnikom dostop prek čakalne liste. To bo omogočilo ocenjevanje kakovosti, hitrosti in cene rezultatov iskanja v testni fazi. V nasprotju s tem je Bard zdaj na voljo v 180 državah in ozemljih brez čakalne liste, podjetje pa namerava svojo pomoč razširiti na 40 jezikov.

Vir Foto: Pexels