Iranski predsednik Raisi naj bi bil mrtev

Upanje, da sta iranski predsednik Ebrahim Raisi in njegov zunanji minister preživela strmoglavljenje helikopterja v goratem terenu in ledenem vremenu, je v ponedeljek ugasnilo, ko so iskalne ekipe odkrile razbitine. “Helikopter predsednika Raisija je v nesreči popolnoma zgorel… na žalost se bojijo, da so vsi potniki mrtvi,” je za Reuters povedal iranski uradnik.

Reševalne ekipe so se vso noč borile s snežnimi nevihtami in težkim terenom, da bi v zgodnjih ponedeljkovih urah dosegle razbitine v provinci Vzhodni Azerbajdžan. “Vidimo razbitine in situacija ni videti dobra,” je za državno televizijo povedal vodja iranskega Rdečega polmeseca Pirhossein Kolivand. Dodal je, da med potniki helikopterja niso zaznali znakov življenja.

Raisi, 63-letni predsednik, je bil leta 2021 izvoljen za predsednika. Odkar je prevzel položaj, je zaostril moralne zakone, nadzoroval krvavo zatiranje protivladnih protestov in močno spodbujal jedrske pogovore s svetovnimi silami.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, ki ima končno oblast in zadnjo besedo pri zunanji politiki in iranskem jedrskem programu, je poskušal pomiriti Irance z izjavo, da ne bo motenj v državnih zadevah.

Turški dron je zjutraj identificiral vir toplote, za katerega se domneva, da so razbitine helikopterja, in iranskim oblastem posredoval koordinate možnega kraja strmoglavljenja, je poročala tiskovna agencija Anadolu. Državna tiskovna agencija IRNA je sporočila, da je Raisi letel v ameriškem helikopterju Bell 212.

Načelnik generalštaba iranske vojske je ukazal, da se vsa sredstva vojske in elitne revolucionarne garde uporabijo v iskalnih in reševalnih operacijah. Nacionalna radiotelevizija je ustavila vse redne programe, da bi prikazala molitve za Raisija po vsej državi.

Reševalne enote

Reševalne ekipe, oblečene v svetle jopiče in opremljene z naglavnimi svetilkami, so se v snežnem metežu peš podale v pobočje gore. “Temeljito preiskujemo vsak centimeter splošnega območja strmoglavljenja,” je za državno televizijo povedal poveljnik regionalne vojske. Vremenske razmere na območju so bile zelo mrzle, deževne in meglene, dež pa je postopoma prehajal v sneg.

Več držav je izrazilo zaskrbljenost in ponudilo pomoč pri morebitnem reševanju. Bela hiša je sporočila, da je bil ameriški predsednik Joe Biden obveščen o poročilih o strmoglavljenju. Kitajska je izrazila globoko zaskrbljenost, Evropska unija pa je ponudila tehnologijo satelitskega kartiranja v nujnih primerih.

Nesreča se je zgodila v času naraščajočega nestrinjanja v Iranu zaradi vrste političnih, družbenih in gospodarskih kriz. Iranski klerikalni vladarji se soočajo z mednarodnim pritiskom zaradi spornega jedrskega programa Teherana in poglabljanja vojaških vezi z Rusijo med vojno v Ukrajini. Po napadu iranskega zaveznika Hamasa na Izrael 7. oktobra so po vsem Bližnjem vzhodu izbruhnili konflikti, v katere so vpletene skupine, povezane z Iranom.

Raisi je bil v nedeljo na azerbajdžanski meji, da bi slovesno odprl jez Qiz-Qalasi, skupni projekt. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, ki je dejal, da se je v začetku dneva “prijateljsko poslovil” od Raisija, je ponudil pomoč pri reševanju.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: