Iniciativa Glas ljudstva opozorila na kritične razmere v javnem zdravstvu

V Ljubljani se je odvijal Shod za javno zdravstvo, ki ga je organizirala Iniciativa Glas ljudstva. Na shodu so opozorili na kritične razmere v javnem zdravstvu in pozvali vlado k takojšnjemu ukrepanju, saj menijo, da popravnega izpita za javno zdravstvo ne bo.

Predstavniki iniciative so pred stavbo ministrstva za zdravje pripravili sedem vprašanj s področja javnega zdravstva, ki so jih naslovili na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Kljub povabilu se ministrica ni udeležila shoda.

Na shodu je bila izpostavljena nujnost skrajševanja čakalnih vrst in predlagane sankcije za zdravnike, ki delajo bistveno manj od povprečja. Iniciativa je opozorila tudi na neracionalno in potencialno nezakonito podeljevanje koncesij ter na dejstvo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje še vedno ostaja enako za vse, ne glede na dohodke in premoženje. Udeleženci so se spraševali, zakaj ministrica kljub kritičnosti situacije ne dvigne glavarinskih količnikov za družinske zdravnike na mejo, pri kateri bi lahko vsi prebivalci izbrali zdravnika.

Zaveze koalicijskih strank

Predstavniki iniciative so spomnili tudi na zaveze koalicijskih strank Gibanja Svoboda, SD in Levice o prepovedi popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih na predvolilnem soočenju, ki ga je lani na Trgu republike organiziral Glas ljudstva. Opozorili so, da se na shodu niso pojavili predstavniki vseh koalicijskih strank, temveč le člani stranke Levice.

Iniciativa je predstavila tudi predlog interventnega zakona o zdravstvu, s katerim želijo stabilizirati sistem javnega zdravstva. Zaenkrat so že zbrali več kot 5.000 overjenih podpisov pod podporo temu predlogu.

Shod se je zaključil s protestno čakalno vrsto do državnega zbora, kjer so udeleženci ponazarjali svoje “mesto v čakalni vrsti” s številkami. Pred vhodom v državni zbor so postavili kip kolesarskega protestnika in vlado opozorili, da lahko le izpolnjevanje predvolilnih zavez prepreči ponovno kolesarjenje na Trgu republike. Iniciativa Glas ljudstva je s tem shodom jasno izrazila svojo zahtevo po nujnih spremembah in izboljšanju razmer v slovenskem javnem zdravstvu.

vir

Foto: STA (fotografija je simbolna)

Portal24