Zvišanje napovedi za Slovenijo: Enoodstotna gospodarska rast, inflacija naj bi dosegla 6,1 odstotka

Evropska komisija je zvišala napoved gospodarske rasti za Slovenijo in sicer z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka. Glede inflacije se pričakuje, da se bo letos umirila.

Ob napovedi povišane gospodarske rasti za leti 2023 in 2024 je Evropska komisija v zimski oceni pričakovanja za lansko gospodarsko rast Slovenije znižala. Namesto za 6,2 odstotka, kar je napovedala novembra lani, naj bi se obseg bruto domačega proizvoda povečal za 5,1 odstotka.

Slovenski statistični urad bo podatke o gospodarski rasti v letu 2022 razkril v torek.

Lani so se v prvih treh četrtletjih zasebna poraba močno povečala, rasle so tudi naložbe, so zapisali v Bruslju. Uvoz se je povečeval hitreje od izvoza, nato pa se je gospodarstvo v tretjem lanskem četrtletju skrčilo. Podatki o gospodarskem razpoloženju kažejo, da bi se v zadnjem četrtletju to lahko obrnilo. Zaposlenost je medtem ostala robustna.

Pričakovanja za letos so pogojena z negotovostjo in zaostrovanjem finančnih pogojev. Zasebna potrošnja bo letos po napovedih skromna. Zaposlenost bo ostala na visoki ravni, rast plač se bo nadaljevala. Rasle bodo naložbe, podpirale jih bodo zlasti javne naložbe. Rast izvoza se bo pospešila, a bo močen ostal tudi uvoz.

Nekoliko znižana napoved inflacije

Inflacija je bila v zadnjem četrtletju leta 2022 nekoliko nižja kot v predhodnem četrtletju. Zniževal jo je padec cen energentov, poganjale pa so jo višje cene industrijskega blaga ter hrane in storitev. Inflacija naj bi tako v letu 2022 dosegla 9,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več, kot je Evropska komisija napovedala v jesenski napovedi.

Za prihodnje leto je napoved inflacije s 6,5 znižala na 6,1 odstotka, za leto 2024 so pustili nespremenjeno pri 3,5 odstotka. Ob tem pa bo po njenih napovedih osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energentov in hrane, ostala povišana zaradi splošne rasti cen in plač.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako poročiti okuse v celotni regiji? Kako to uspeva Celovcu že 5. leto? Katere so priložnosti, ki jih lahko izkoristimo s poudarkom na ekološkem načinu življenja in pridelavi hrane? Kaj nam manjka v Sloveniji? Kakšni so svetovni slow food trendi?

Poleg degustacije bo to le nekaj vprašanj, na katera bodo odgovorili na posvetu o čezmejnem povezovanju okusov, turizma in priložnosti v regiji Alpe Adria v sredo, 15. februarja, ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v sobi Urška 3, 4 na Dunajski cesti 18 v Ljubljani… več tukaj.

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!