Haaško sodišče zahteva aretaciji izraelskega premierja in obrambnega ministra

Izraelski uradniki so ostro obsodili napoved Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da je glavni tožilec Karim Khan zahteval naloge za aretacijo premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Yoava Gallanta. Potezo sodišča so označili za “zločin zgodovinskih razsežnosti” in “škandalozno”. ICC je v ponedeljek sporočilo, da je Khan zaprosil sodnike, naj odobrijo naloge za aretacijo treh voditeljev Hamasa in dveh izraelskih voditeljev zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih med sedemmesečno vojno v Gazi.

Khan je v obrazložitvi zahteve navedel, da na podlagi dokazov, ki jih je zbral in analiziral njegov urad, obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da sta Yahya Sinwar, vodja Hamasa na območju Gaze, in Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, bolj znan kot Deif, poveljnik oboroženega krila Hamasa, ter vodja politbiroja Hamas Ismail Haniyeh, kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu, storjene na ozemlju Izraela in Države Palestine od najmanj 7. oktobra 2023. Enako naj bi veljalo tudi za izraelskega premierja Netanjahuja in obrambnega ministra Gallanta od 8. oktobra.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je potezo ICC označil za “škandalozno” in poudaril, da nobena sila na svetu ne bo preprečila Izraelu, da vrne talce in strmoglavi Hamas. Pojasnil je tudi, da je odprl “sobo za posebno vojno”, da bi preprečil potezo ICC. Izraelski vojni minister Benny Gantz je dejal, da gre za “zločin zgodovinskih razsežnosti”. “Vleči vzporednice med voditelji demokratične države, odločene, da se branijo pred zaničljivim terorjem voditeljev krvoločne teroristične organizacije Hamas, je globoka sprevrženost pravičnosti in očiten moralni padec,” je dejal Gantz.

Vodja izraelske opozicije Yair Lapid je napoved ICC obsodil kot “katastrofo” in izrazil upanje, da bo ameriški kongres obsodil potezo sodišča. Visoki uradnik Hamasa Sami Abu Zuhri je odločitev sodišča označil za “izenačevanje žrtve in storilca” in dejal, da ICC podpira Izrael pri nadaljevanju “vojne iztrebljanja” v Gazi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona