Gaza: Velika Britanija izvedla prvo zračno dostavo hrane

V odziv na humanitarno krizo, ki jo je v Gazi povzročila trenutna vojna, je Velika Britanija včeraj izvedla prvo zračno dostavo hrane in osnovnih potrebščin, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Kraljeve letalske sile so nad severnim območjem Gaze odvrgle več kot 10 ton pomoči, vključno z vodo, rižem, oljem, moko, pločevinkami in otroško hrano.

Letalo RAF A400M je poletelo iz Amana v okviru mednarodne humanitarne misije, ki jo vodi Jordanija, z jasnim ciljem olajšati trpljenje civilistov, ki jih je prizadela vojna. “Pekel, ki ga je sprožil napad Hamasa 7. oktobra, je privedel do velike izgube nedolžnih življenj,” je izjavilo ministrstvo, poudarjajoč zavezanost Združenega kraljestva k uporabi vseh možnih poti za dostavo življenjske pomoči civilnemu prebivalstvu.

Poleg zračnih dostav je obrambno ministrstvo izjavilo, da Velika Britanija nadaljuje s pritiskom na Izrael, da omogoči večji dostop humanitarne pomoči v Gazo, vključno z odprtjem pristanišč in več kopenskih prehodov. “Nujno je, da pomoč doseže tiste, ki jo najbolj potrebujejo,” je dodalo ministrstvo.

Downing Street je prav tako poudaril pomen nedavne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki poziva k koncu spopadov in sprostitvi talcev, ki jih zadržuje Hamas. Ta resolucija pošilja jasno sporočilo o mednarodni skupnosti, ki stoji za potrebo po hitri humanitarni pomoči in mirni rešitvi konflikta.

Združeno kraljestvo je s temi dejanji potrdilo svojo vlogo kot ključnega akterja v mednarodnih prizadevanjih za zagotovitev pomoči Gazi, nadalje pa je obljubilo svojo podporo Jordaniji in Bahrajnu, ki sta že zagotovila okoli 600 padal za dostavo pomoči.

[Vir: Hina]; Porta24; Foto: Zajem zaslona