Fortenova prodaja svoj nizozemski delež MidCo

Fortenova Group, lastnica Mercatorja, išče kupce za svojo nizozemsko hčerinsko družbo Fortenova Group MidCo, da bi odstranila sankcionirane delničarje in izboljšala lastniško strukturo.

Potencialni vlagatelji so prejeli finančne kazalnike in nerevidirane poslovne rezultate družbe Fortenova Group v letu 2022. Skupina je ustvarila 5,2 milijarde EUR prihodkov in 470 milijonov EUR dobička iz poslovanja, njen neto dolg je znašal 1,1 milijarde EUR, likvidnost na računu pa več kot 280 milijonov EUR. Te številke dokazujejo stabilnost podjetja, kot je poudarjeno v sporočilu za javnost.

Postopek ocenjevanja potencialnih kupcev nizozemske hčerinske družbe Fortenova Group MidCo je bil zaupan investicijski banki Lazard. Skupina deluje v petih državah in ima v lasti največjo maloprodajno verigo ter proizvajalce hrane v kategorijah, kot so pijače, olje, meso in kmetijski proizvodi. Fortenova ima več deset milijonov kupcev, ki poznajo njen portfelj več kot 100 močnih blagovnih znamk, v regiji pa zaposluje več kot 45.000 ljudi ter ima približno 30.000 partnerjev in dobaviteljev.

Družba Fortenova Group MidCo, ki je zadolžena za prodajo nizozemske podružnice družbe Fortenova, ohranja nadzor nad postopkom.

Fortenova si prizadeva za novo kapitalsko strukturo

V Fortenovi poudarjajo, da bi s tem odpravili ključno oviro pri zagotavljanju ugodne, dolgoročne in vzdržne kapitalske strukture. Trenutno imata Fortenovo skupno 49,9-odstotkov dva lastnika, ruski banki Sberbank in VTB. Čeprav Fortenova sama ni pod sankcijami, to močno otežuje njeno poslovanje in negativno vpliva na vrednost podjetja za vse deležnike.

V Fortenovi dodajajo, da bodo kmalu reševali tudi vprašanje refinanciranja obstoječe obveznice v vrednosti 1,05 milijarde evrov. Najverjetneje jo bodo podaljšali do konca leta 2024. Če bo družba takrat še vedno imela sedanjo lastniško strukturo, bo vsako prihodnje refinanciranje pod temi pogoji verjetno zmanjšalo vrednost podjetja za vse deležnike.

Aprila 2021 se je Mercator pridružil skupini Fortenova, ko so bile nanjo prenesene delnice iz propadlega Agrokorja, ki je leta 2014 kupil slovenskega trgovca. To je končalo večletno negotovost glede lastniške usode Mercatorja po Agrokorjevi insolventnosti, ki je nato pristal v postopku izredne uprave. Skupina Fortenova je nastala na njegovem pogorišču in delnice Mercatorja so bile edino premoženje Agrokorja, ki je še imelo vrednost. Za prenos delnic na Fortenovo je bilo potrebno premagati kar nekaj ovir.

Nadzor nad Mercatorjem se je tako prenesel na skupino Fortenova, ki se je oblikovala po propadu Agrokorja.

Vir Foto: Pexels