Florida prepovedala družbene medije za otroke mlajše od 16 let

V Tallahasseeju, Florida, je parlament, ki ga nadzorujejo republikanci, sprejel novo zakonodajo, ki mladoletnim osebam, mlajšim od 16 let, prepoveduje uporabo družbenih medijev. Zakon, ki ga zdaj čaka podpis guvernerja Rona DeSantisa, si prizadeva zaščititi mlade pred potencialnimi škodljivimi vplivi, ki jih družbeni mediji lahko imajo na njihovo duševno zdravje.

Zakonodajni ukrep, ki zahteva od družbenih medijev, da ukinejo račune osebam, mlajšim od 17 let, je bil v Predstavniškem domu sprejet, kmalu po tem, ko je senat prav tako potrdil predlog. Zakon je bil sprejet s prepričljivo večino 108 glasov za in sedmimi proti. Guverner DeSantis, katerega podpis je potreben za uveljavitev zakona, se še sicer ni izrekel, ali bo ukrep podpisal. Prejšnji mesec je izrazil zaskrbljenost glede možnih kršitev pravic do zasebnosti, ki bi jih zakon lahko povzročil.

Podporniki zakona trdijo, da bo ta korak pomagal zaščititi otroke pred negativnimi posledicami, kot so anksioznost, depresija in druge duševne motnje, ki jih lahko povzroči pretirana uporaba družbenih medijev. Po drugi strani kritiki opozarjajo, da zakon posega v pravice, zagotovljene z 1. amandmajem k ustavi ZDA, ki varuje svobodo govora, ter poudarjajo, da bi morali o takšnih zadevah odločati starši, ne vlada.

Uvedba tega zakona na Floridi sledi podobnim zakonodajnim ukrepom v Utahu, ki je marca 2023 postala prva ameriška zvezna država z zakoni, ki omejujejo dostop otrok do družbenih omrežij. Po analizi, ki je bila izvedena pred predlogom zakona na Floridi, se za podobnimi predpisi zanimajo tudi druge zvezne države, vključno z Arkansasom, Louisiano, Ohijem in Teksasom, kar kaže na širši nacionalni premik v regulaciji dostopa mladoletnih oseb do družbenih platform.

[Vir: Reuters]; Portal24