Evropski nepremičninski trg: Upočasnitev padca cen in stabilnost stanovanjskih nepremičnin

Evropske stanovanjske nepremičnine so ohranile skoraj vso svojo vrednost, skupni padec cen vseh vrst poslovnih nepremičnin, pa se je po skoraj dveh letih padanja močno upočasnil kažejo najnovejši podatki. Po podatkih skupine Altus obstaja upanje za izboljšanje evropskega trga poslovnih nepremičnin, saj je dolgotrajni trend upadanja pokazal upočasnitev v prvih treh mesecih leta 2024.

Čeprav so se vrednosti znižale, so se v prvem četrtletju znižale le za 0,5 odstotka. Slednje je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, ko je bil zabeležen 3,4-odstotni padec izboljšanje. “Ob začetku leta 2024, smo na evropskem trgu poslovnih nepremičnin opazili vzpodbudne znake, pri čemer se padec vrednosti poslovnih nepremičnin znatno umirja v vseh sektorjih,” je zapisal višji podpredsednik skupine Altus Phil Tily v analizi o trendih vrednotenja evropskega trga nepremičnin.

Industrijske in stanovanjske nepremičnine so ohranile skoraj vso svojo vrednost iz prejšnjih treh mesecev. Padec vrednotenj pisarn se je opazno upočasnil, na 0,8 odstotka s 5,3 odstotka. Skupni padec cen je bil najmanjši od tretjega četrtletja 2022, ko so se vrednosti nepremičnin začele zniževati.

Skupina Altus vsako četrtletje analizira uspešnost 29 milijard evrov vrednega premoženja, ki ga upravljajo vseevropski odprti skladi v 17 evropskih državah. Te nepremičnine vključujejo industrijske, pisarniške, maloprodajne in stanovanjske sektorje. Od junija 2022 so evropske poslovne nepremičnine izgubile 16,5 odstotka svoje vrednosti. Največ so izgubile pisarne – 21,8 odstotka, najmanj pa trgovina na drobno, ki je izgubila 10 odstotkov. Stanovanjske nepremičnine so v tem obdobju izgubile 12,1 odstotka vrednosti.

Visoke obrestne mere

Največjo moč je pokazal francoski trg pisarn, kjer so vrednosti v prvem četrtletju 2023 utrpele 7,6-odstotno izgubo, vendar so v prvih treh mesecih leta 2024 pridobile 2,4 odstotka. Podoben trend preobrata je bil opažen na trgu industrijskih nepremičnin na Danskem, v Nemčiji in na Nizozemskem, pa tudi na švedskem trgu pisarn in med stanovanjskimi nepremičninami na Nizozemskem in Danskem.

Cene evropskih nepremičnin so močno prizadele visoke obrestne mere, saj so vlagatelji iskali boljše donose. Te premije so odstotek vrednosti nepremičnine, posledično njihova rast vleče cene navzdol. Del tveganja je bil izravnan z naraščajočimi najemninami, ki zadržujejo padec cen. Vrednosti v industrijskem sektorju so se na primer v prvih treh mesecih leta znižale za 0,2 odstotka, tržne najemnine pa so se povišale za 1,9 odstotka.

Ker se inflacija približuje ciljem centralne banke, vlagatelji pričakujejo, da bo ECB junija začela zniževati obrestne mere. To bi lahko zmanjšalo pritisk na zniževanje vrednosti nepremičnin in omogočilo boljše donose. Poleg tega so se zunaj štirih glavnih kategorij nepremičnin vrednosti povečale za 3,3 odstotka, predvsem zaradi nepremičnin za študentska stanovanja. Poročilo ugotavlja, da je to posledica stalnega pomanjkanja visokokakovostnih študentskih nastanitev v evropskih mestih in velikega povpraševanja po študiju v tujini.

Zavrnitev odgovornosti: Te informacije ne predstavljajo finančnega nasveta. Vedno opravite lastno raziskavo in se prepričajte, da ustreza vašim posebnim okoliščinam. Ne pozabite tudi, da smo novinarsko spletno mesto in želimo zagotoviti najboljše vodnike, nasvete in nasvete strokovnjakov. Če se zanašate na informacije na tej strani, potem to storite v celoti na lastno odgovornost.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik