Azijske borze rahlo upadle zaradi negotovosti glede obrestnih mer v ZDA

V petek so azijske borze doživele rahlo znižanje, ko so trgovci razmišljali o prihodnjih korakih denarne politike ZDA. Uradniki Federal Reserve so namignili, da bodo obrestne mere morda morale ostati višje dlje časa, čeprav inflacija kaže prve znake umirjanja.

Sredini podatki so pokazali, da se inflacija cen življenjskih potrebščin v ZDA ohlaja, kar je povzročilo optimizem na trgih, ki so pričakovali vsaj dve znižanji obrestnih mer v letošnjem letu. Vendar pa je navdušenje hitro izzvenelo, saj je zadnje poročilo razkrilo, da trg dela ostaja napet, centralni bankirji pa so še vedno previdni glede inflacije.

Trgovci zdaj ocenjujejo 47 bazičnih točk letošnje olajšave s strani Federal Reserve, pri čemer je znižanje obrestne mere v novembru že v celoti upoštevano. MSCI-jev najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske se je znižal za 0,14 odstotka, potem ko je v četrtek dosegel dveletni vrh. Kljub temu je indeks ta teden še vedno nastavljen za 2,6-odstotno rast, kar predstavlja četrti zaporedni teden rasti.

Japonski Nikkei je padel za 0,48 odstotka, medtem ko so se delnice na Kitajskem zvišale, saj je merilnik modrih žetonov (.CSI300) pridobil 0,15 odstotka v zgodnjem trgovanju. Hongkonški indeks Hang Seng je bil svetla točka za Azijo, saj se je povečal za 0,77 odstotka in dosegel najvišjo vrednost od avgusta 2023.

Čeprav so podatki ta teden ponudili Federal Reserve dobre novice na dveh straneh, oblikovalci politik še niso odkrito spremenili pogledov na čas znižanja obrestnih mer, za katerega so vlagatelji prepričani, da se bo začelo letos. Čez noč je Dow Jones Industrial Average dosegel 40.051,05, medtem ko sta S&P 500 in Nasdaq prav tako dosegla rekordne vrednosti, preden sta postopoma popustila in se dan nekoliko znižala.

Valutni trgi

Na valutnih trgih je dolar zabeležil največji tedenski padec v primerjavi z evrom v zadnjih dveh mesecih. Evro je zrasel za približno 1 odstotek v primerjavi z dolarjem in je nazadnje znašal 1,08595 USD. Jen je v zgodnjem trgovanju oslabel za 0,23 odstotka na 155,80 za dolar, kar je povrnilo nekaj dobičkov, ki jih je dosegel po blagem poročilu CPI v ZDA v začetku tedna. Japonska valuta je letos padla za približno 9,5 odstotka, saj je japonska centralna banka ohranila ohlapno denarno politiko, medtem ko so višje obrestne mere v ZDA pritegnile denar proti ameriškim obveznicam in dolarju.

Domneva se, da je Tokio posredoval vsaj dva dni konec aprila in v začetku maja, da bi podprl jen, potem ko je nazadnje padel na najnižje vrednosti pred več kot tremi desetletji. Jen je bil še posebej občutljiv na vsako povečanje razlike v obrestnih merah. Bank of Japan je v petek ohranila nespremenjene zneske pri rednem odkupovanju obveznic, potem ko je na začetku tedna nepričakovano zmanjšala nakupe obveznic s 5-10-letnim rokom zapadlosti.

Na področju surovin so se cene nafte med azijskimi trgovalnimi urami zvišale, globalna referenčna vrednost brent pa bo prvič tedensko zrasla v treh tednih zaradi znakov izboljšanja svetovnega povpraševanja in upočasnitve inflacije v največji porabnici nafte v ZDA. Ameriška surova nafta se je malo spremenila pri 79,18 USD za sod, brent pa je bil 0,1 odstotka višji pri 83,35 USD za sod. Cena zlata je bila nazadnje pri 2.377,25 USD za unčo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik