Velika evropska podjetja proizvodnjo širijo v ZDA, subvencije so namreč mamljive

Ameriške zelene subvencije so med evropskimi podjetji naletele na dober odziv, saj že pripravljajo ambiciozne načrte za poslovanje na drugi strani Atlantika.

Ameriški predsednik Joe Biden je lani podpisal protiinflacijski zakon (IRA), ki zagotavlja izdatne davčne spodbude za domačo proizvodnjo zelene tehnologije, kot so električni avtomobili in solarni paneli, ter davčne olajšave za njihov nakup.

Ameriški zakon pa evropske vlade skrbi. Bojijo se namreč, da bodo spodbude in nižje cene energije v ZDA spodbudile podjetja k selitvi.  

Northvolt

Švedski proizvajalec baterij je novembra napovedal, da bo njegova prednostna naloga širitev poslovanja v ZDA in ne v Evropi, in dodal, da bi lahko prejel do 800 milijonov evrov državne pomoči ZDA za izgradnjo tovarne baterij za električna vozila.

Holcim

V švicarskem podjetju, največjem svetovnem proizvajalcu cementa, ocenjujejo, da bo IRA močno spodbudila njihov posel v Severni Ameriki. Februarja so za 1,29 milijarde dolarjev kupili ameriškega proizvajalca strešnih sistemov Duro-Last in tako razširili delovanje na severnoameriškem trgu.

Linde

Nemški proizvajalec industrijskih plinov je ocenil, da bo samo v ZDA v naslednjih desetih letih priložnost za naložbe v višini več kot 30 milijard dolarjev.

Mercedes-Benz

Nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov se pripravlja na vlaganje milijard evrov v izgradnjo 10.000 hitrih polnilnic za električne avtomobile. Letos začenja s Severno Ameriko. Tam namerava do leta 2027 na 400 lokacijah v večini zveznih držav ZDA in Kanadi postaviti 2500 bencinskih črpalk.

Volkswagen

Vodstvo hčerinske družbe nemškega podjetja je napovedalo, da naj bi tovarna v Chattanoogi letos proizvedla 90.000 električnih vozil. Dodali so, da naj bi novi model ID4 letos izpolnjeval pogoje za celoten znesek davčne olajšave v višini 7500 dolarjev.

ENEL

Generalni direktor italijanskega proizvajalca in distributerja plina in elektrike Francesco Starace je decembra dejal, da ameriška zakonodaja… več tukaj.