Evergrande – Največja finančna goljufija v kitajski zgodovini?

Kitajski regulatorji so postavili Evergrande, enega izmed vodilnih razvijalcev nepremičnin, in njegovega ustanovitelja v središče škandala, ki bi lahko nosil naziv največje finančne goljufije v zgodovini države. Obtoženi so napihovanja prihodkov za astronomske zneske, in sicer v višini 78 milijard dolarjev, kar je pripeljalo do ogromnih kazni in posledic za ključne figure znotraj podjetja.

Kitajska regulativna komisija za vrednostne papirje (CSRC) je Hengda Real Estate, glavni kitajski podružnici skupine Evergrande, izrekla kazen v višini 580 milijonov dolarjev. Razkritje je sledilo osemmesečni temeljiti preiskavi, ki je razkrinkala pretiravanje in druge domnevne kršitve finančnega poročanja. Xu Jiayin, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Evergrande Group, se sooča z osebnimi posledicami, vključno z globo v višini 6,5 milijona dolarjev in doživljenjsko prepovedjo vstopa na trge vrednostnih papirjev. Xu je bil nekoč razglašen za najbogatejšega Kitajca.

Dodatne težave za Evergrande so se pojavile, ko so bili prejšnjo jesen prekinjeni pogovori o prestrukturiranju dolga s čezmorskimi imetniki obveznic, saj podjetje ni moglo izdati novih vrednostnih papirjev. Kmalu za tem so kitajske oblasti pridržale Xu Jiayina zaradi suma na zločine, kar je vodilo do sodnega ukaza o likvidaciji podjetja s strani hongkonškega sodišča v začetku leta 2024.

Zadnje obtožbe CSRC proti Hengdi vključujejo napihovanje prodaje v finančnih poročilih in zanašanje na te domnevno ponarejene številke pri prodaji obveznic, ne da bi pri tem razkrili ustrezne informacije, kot zahteva zakon.

Domnevna goljufija je težka kar 78 milijard dolarjev

Regulator je razkril, da je Hengda, podružnica skupine Evergrande, skoraj polovico svojih prihodkov v letu 2019 ustvarila fiktivno, s prijavljeno prodajo v višini 30 milijard dolarjev. Še bolj šokantno je, da je bilo v letu 2020 ponarejenih 48,6 milijarde dolarjev prodaje, kar predstavlja 78 odstotkov vseh prihodkov tega leta. Te manipulacije so povzročile, da je bil čisti dobiček za leti 2019 in 2020 napihnjen za 63 odstotkov oziroma 87 odstotkov, kar pomeni, da je celotna domnevna goljufija težka kar 78 milijard dolarjev.

Razkritje, ki ga je objavil CSRC, je bilo označeno kot največja finančna goljufija na trgih vrednostnih papirjev v celinski Kitajski, kot navajajo državni mediji in prejšnje regulativne izjave. Poleg obsežnih kazni, naloženih Hengdi in njenemu ustanovitelju Xu Jiayinu, so bili kaznovani tudi šest drugih vodilnih delavcev zaradi neposredne odgovornosti.

Posebej omenjenemu Xia Haijun, nekdanemu podpredsedniku in izvršnemu direktorju Evergrande Group, je bil skupaj z Xu Jiayinom dosmrtno prepovedan vstop na državne trge vrednostnih papirjev. Regulator je poudaril, da sta imela Xu in Xia ključno vlogo pri organizaciji in izvajanju finančne goljufije ter pripravi ponarejenih finančnih poročil, pri čemer so bila dejanja označena kot izjemno resna.

[Vir: BBC]; Foto: Portal24