Azijske delnice in zlato dosegli rekordne vrednosti

V četrtek so azijske delnice in cene zlata skupaj z japonskim indeksom Nikkei dosegle rekordne vrednosti, kar odraža optimizem na globalnih trgih po tem, ko je ameriška centralna banka signalizirala svojo zavezanost znižanju obrestnih mer. To je sprožilo pozitivno reakcijo med vlagatelji, ki so povečali pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v ZDA že junija.

Japonski Nikkei je v zgodnjem trgovanju narasel za 1,5 odstotka, presegel mejo 40.000 točk, kar je nov mejnik za ta indeks. Prav tako je indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske MSCI poskočil za 1,6 odstotka. Cena zlata, ki tradicionalno pridobiva na vrednosti v obdobju nižjih obrestnih mer, saj se donosnost obveznic zmanjšuje, je dosegla rekordno vrednost 2222 USD za unčo.

Ameriška centralna banka (FED) je obrestne mere ohranila nespremenjene med 5,25 in 5,5 odstotka, kot je bilo pričakovano, obenem pa je zvišala napovedi inflacije. Kljub nedavnemu povečanju inflacije so politiki centralne banke ohranili svojo srednjeročno projekcijo za tri znižanja obrestnih mer po 25 bazičnih točk v tekočem letu, kar kaže na njihovo pripravljenost za olajšanje denarne politike.

Analitiki so to potezo razlagali kot signal, da centralna banka teži k spodbujanju gospodarske rasti, kljub rasti osnovne inflacije. Strateg pri Standard Chartered, Steve Englander, je izpostavil, da centralna banka s tem kaže željo po olajšanju pogojev financiranja.

Wall Street

V New Yorku so se donosi ameriških državnih obveznic nekoliko znižali, v Aziji pa ostali stabilni. Čez noč je indeks S&P 500 dosegel rekordne vrednosti, medtem ko so se ameriške in evropske terminske pogodbe v azijskem trgovanju zvišale. Predsednik FED-a Jerome Powell je pojasnil, da najnovejša poročila o inflaciji kažejo na cenovne pritiske, vendar ne spreminjajo splošne slike postopnega zniževanja inflacije.

Na valutnih trgih je ameriški dolar, ki je v zadnjem času pridobival na vrednosti zaradi tveganja zaostrovanja denarne politike s strani FED-a, izgubil vrednost napram večini glavnih valut dvignil jen s skoraj več desetletnih nizkih vrednosti na 150,45 za dolar. Z evrom so v Aziji trgovali na najvišji tedenski ravni pri 1,0939 dolarja. Tudi avstralski dolar je poskočil na najvišjo vrednost v enem tednu, potem ko je presenetljivo močno poročilo o delovnih mestih zavrnilo govorice o zgodnji omilitvi politike.

Cena zlata je kljub rahlemu padcu od svojih zgodnjih jutranjih vrednosti ostala za 7 odstotka višja v tekočem letu. Analitiki napovedujejo, da bodo nižje obrestne mere v srednjeročnem obdobju pozitivno vplivale na cene zlata, saj znižanje vrednosti dolarja avtomatično povečuje ceno zlata, ki je ovrednoteno v dolarjih.

Terminske pogodbe za nafto Brent so bile stabilne pri 86,34 USD za sod.

[Vir: Reuters]; Foto: Pixabay; Portal24