EU prejela prvo zahtevo za dovoljenje za laboratorijsko pridelanega mesa
Francosko podjetje Gourmey je prvo v Evropski uniji (EU), ki je zaprosilo za predprodajno dovoljenje za laboratorijsko pridelano foie gras, kar je sprožilo razprave o inovacijah v hrani. Podjetje iz Pariza, ki se specializira za gojeno hrano, je objavilo, da je pred trženjem vložilo vlogo za svoj izdelek iz celične race pri organih za varnost hrane v EU, Švici, Združenem kraljestvu, Singapurju in ZDA.
Glavni izdelek podjetja je opisan kot “nova izbira za ljubitelje foie gras”. Nicolas Morin-Forest, izvršni direktor Gourmeyja, je poudaril, da je premium segment prehrambenih trendov vedno bil središče najbolj vznemirljivih inovacij. Poudaril je tudi komercialno privlačnost izdelka v mnogih regijah, kjer kuharji želijo še naprej ponujati visokokakovostno foie gras.
Gojeno meso se proizvaja z uporabo vzorca pristnih živalskih celic, ki rastejo v hranilno bogatem okolju, da tvorijo mišično, maščobno in vezivno tkivo. Gourmey trdi, da med gojenjem ne uporablja sestavin živalskega izvora, kar pomeni, da njihova foie gras ni klana. Podjetje je prav tako izvedlo zunanjo študijo okoljskega odtisa, ki je pokazala, da je ta znatno nižji od konvencionalno proizvedene foie gras.
‘Novo živilo’
V Evropski uniji je laboratorijsko pridelano meso regulirano kot “novo živilo”. To vključuje izdelke, ki pred majem 1997 niso bili bistveno prisotni v prehrani Evropejcev. Podjetja, ki želijo dati nova živila na trg EU, morajo vložiti vlogo za avtorizacijo pri Evropski komisiji.
Kljub temu so ministri za kmetijstvo Francije, Italije in Avstrije januarja lani Svetu EU predstavili noto, v kateri so izrazili dvome glede primernosti uredbe o novih živilih za gojeno meso. Pozvali so k strožjemu ocenjevanju teh proizvodov in uvedbi posebnih smernic za ocenjevanje laboratorijsko pridelanega mesa, podobnih tistim, ki se uporabljajo za nova zdravila in farmacevtske izdelke.
Sporočilo je podprlo več držav, med njimi Češka, Ciper, Grčija, Madžarska, Luksemburg, Litva, Malta, Romunija in Slovaška, ter pozvalo Komisijo k “javnemu posvetovanju” o mesu, pridelanem v laboratoriju. Madžarska, ki trenutno predseduje Svetu EU, je predlagala razpravo o možnih negativnih vplivih novih živil na evropsko kulinarično tradicijo. Madžarska je poudarila, da gojeno meso in mlečni izdelki ostajajo temelj evropske prehranske kulture, in opozorila na skepticizem državljanov do novih vrst hrane.
[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pexels