Estonija: Rusija se intenzivno pripravlja na vojaški spopad z Zahodom

V luči naraščajočih napetosti ob vzhodni meji Nata estonska zunanja obveščevalna služba opozarja, da se Rusija intenzivno pripravlja na morebiten vojaški spopad z Zahodom v prihodnjem desetletju. Ključ do odvračanja morebitne ruske agresije bi lahko ležal v strateškem kopičenju oboroženih protisil s strani Evrope, so sporočili iz Estonije.

V zadnjem času so številni zahodni uradniki izrazili zaskrbljenost zaradi ruske vojaške prisotnosti in potencialne grožnje, ki jo ta predstavlja za države ob vzhodni meji zveze Nato. Posebej izpostavljajo, da bi Evropa morala na to odgovoriti s povečanjem svojih obrambnih kapacitet.

Kaupo Rosin, vodja estonske obveščevalne službe, je v svoji oceni poudaril, da Rusija načrtuje podvojitev števila svojih vojaških sil ob meji s Finsko ter baltskimi državami – Estonijo, Litvo in Latvijo. “Rusija je izbrala pot dolgoročne konfrontacije… in Kremelj verjetno pričakuje možen konflikt z Natom v naslednjih desetih letih,” je Rosin povedal novinarjem ob objavi poročila o grožnjah nacionalni varnosti Estonije.

Kljub temu Rosin meni, da je neposreden ruski vojaški napad v bližnji prihodnosti malo verjeten, predvsem zaradi potrebe Rusije, da ohrani svoje sile v Ukrajini. Vendar opozarja, da bi brez ustreznih priprav in kopičenja sil s strani Evrope ta verjetnost narasla.

Povečanje sredstev za vojsko

Estonija in ostale baltske države so se že odzvale s povečanjem svoje vojaške porabe na več kot 2 odstotka BDP, kar je odziv na rusko priključitev Krima leta 2014 in povečanje prisotnosti Natovih zaveznic v regiji. Nemčija pa načrtuje, da bo do leta 2027 v regiji imela 4800 vojakov pripravljenih na boj. Omenjeno bo prva nemška stalna napotitev v tujino po drugi svetovni vojni.

Rosin pozdravlja premike Nata in njegovih zaveznikov kot korake v pravo smer za soočenje z rusko grožnjo. Hkrati pa je izrazil skepso glede možnosti ruskega preboja v Ukrajini pred marčnimi predsedniškimi volitvami, kar bi zahtevalo mobilizacijo znatno večjega števila sil.