Ekvador v nekaj mesecih zasegel 64 ton mamil

Ekvador, ki se sooča z valom nasilja zaradi trgovine z mamili brez primere, je med januarjem in aprilom zasegel več kot 64 ton mamil, je sporočila ekvadorska policija.

“Aprila je bilo 995 ljudi aretiranih zaradi drog in zaseženih 18,5 ton mamil,” je novinarjem povedal policijski general Pablo Ramirez, nacionalni direktor za boj proti drogam. Letos so zasegli skupno 64,6 tone mamil. Zaradi preprodaje mamil pa so aretirali 4099 ljudi, je dejal Ramirez. 

Pristojni organi v zasege vključujejo vse vrste mamil, najpogostejši je kokain. Zadnji zaseg 1,9 tone kokaina je bil skrit v pošiljki banan, ki naj bi iz pristanišča Guayaquil odplula proti Švedski. Po podatkih pristojnih so leta 2022 zasegli več kot 200 ton, leta 2021 pa celo 210 ton, kar je rekord. 

Na obali Tihega oceana je Guayaquil eno izmed mest, ki so najbolj prizadeta zaradi trgovine z mamili in nasilja. Po poročanju lokalnih medijev je bilo ta konec tedna tam ubitih najmanj 18 ljudi. V soboto so neznani napadalci streljali na ljudi, ki so gledali nogometno tekmo na televiziji. Ubili so deset ljudi. 

Pred 20 dnevi je v provinci Esmeraldas na severozahodu države približno trideset oboroženih moških streljalo na prebivalce in ubilo devet ljudi. Po navedbah oblasti naj bi bile žrtve pod zaščito kriminalne združbe, napadla pa naj bi jih rivalska združba. 

Konflikti v zaporih 

V zaporih v državi so konflikti med zaporniki od leta 2021 zahtevali več kot 420 življenj. Stopnja umorov zunaj zaporov se je med letoma 2021 in 2022 skoraj podvojila in sicer s 14 na 25 umorov na 100.000 prebivalcev. 

Zaradi te eksplozije nasilja je vlada uvedla izredne razmere v najbolj prizadetih provincah in mestih, v obalnih območjih Santa Elena, Los Rios in Esmeraldas, pa tudi v mestih Guayaquil, Duran in Samborondon. Predsednik Guillermo Lasso je kriminalne združbe razglasil za “teroristične” in dovolil oboroženim silam, da patruljirajo po ulicah skupaj s policijo. 

vir Foto: Pexels (fotografije je simbolna)

Objava Ekvador v nekaj mesecih zasegel 64 ton mamil je bila najprej objavljena na Portal24.